Zóny pre každého študenta

Prečo sa to deje? Vypadávanie vlasov v mladom veku?

Napriek tomu že denná strata 100 vlasov je prirodzená, ak spozorujeme väčšie vypadávanie v mladom veku, začíname pociťovať obavy, že sa niečo deje. Mnohí si spájajú vypadávanie vlasov nielen s genetikou a hormónmi, ale aj s postupujúcim vekom, no vypadávanie vlasov sa dnes nevyhýba žiadnej vekovej skupine. Viacero mladých ľudí je už vo veku 20 rokov postihnutých rednutím vlasov, ustupujúcou líniou vlasov alebo ich úplným vypadávaním. Príčin je veľa a môžu spočívať v rôznych faktoroch.

Preto, ak chcete s týmto nepríjemným stavom úspešne bojovať, mali by ste sa s najvplyvnejšími faktormi vypadávania vlasov zoznámiť.

Príčiny a spúšťače vypadávania vlasov u ľudí v mladom veku

Plné, zdravé vlasy sú znakom mladosti a vitality. Preto len málokto očakáva, že bude konfrontovaný s témou nadmerného vypadávania vlasov už vo veku 20 rokov. V skutočnosti je ale vypadávanie vlasov v mladosti a študentskom veku celkom bežné. Postihnuté je prevažne mužské pohlavie, no aj veľa mladých slečien čoraz viac v dnešnej dobe pozoruje vypadávanie vlasov, ktoré ďaleko presahuje normálnu úroveň.

Strata 100 vlasov denne je úplne normálna a neškodná. Ľudské vlasy sa obnovujú v pravidelnom cykle. Na konci tohto cyklu jednotlivé chĺpky vypadnú a nahradí ich nový, ktorý opäť dorastie. Ak sa však tento cyklus dostane z rovnováhy, bežné vypadávanie vlasov je prekročené a hovorí sa o nadmernom vypadávaní vlasov.

Každý, kto si niečo podobné u seba v mladom veku všimne, by sa nemal hneď zľaknúť. Choroba alebo genetická predispozícia nie je vždy príčinou. Jedným z najčastejších spúšťačov vypadávania vlasov v mladom veku je zlá strava a jej nepravidelná konzumácia vo veľkých množstvách. V takejto strave nie sú pre výživu vlasov dôležité látky, čo môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu vlasových korienkov vitamínmi a minerálmi.

Ako obnoviť prirodzený a zdravý rast vlasov?

Správna liečba a obnovenie rastu krásnych vlasov v mladom veku do značnej miery závisí od príčiny ich vypadávania. Ak je vypadávanie vlasov spôsobené stravou alebo hormonálnymi výkyvmi, zvyčajne sa dá kontrolovať zmenou stravy a hormonálnych hladín, kým nebude vlasový cyklus opäť v rovnováhe. Dôležité tiež je posilniť vlasy vhodnými ošetrujúcimi prípravkami.

Ak chcete vedieť, či netrpíte nedostatkom vitamínov v súvislosti so stravou a následným vypadávaním vlasov a chcete obnoviť prirodzený a zdravý rast vlasov, odporúčame vám nechať si urobiť krvný test. Dobrý lekár, väčšinou dermatológ, analyzuje, aké nutričné nedostatky máte, a na základe toho vám vytvorí výživový plán, podľa ktorého by ste sa mali, ideálne v rámci zachovania zdravia celého tela, riadiť.

Ak teda koruna vašej krásy začína vplyvom prostredia a životného štýlu strácať na svojej kráse, venujte pozornosť faktorom, ktoré majú na vás najväčší vplyv a ani v mladom veku si nevyberajú, kedy presne využijú svoju šancu „zaútočiť“.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1813/preco-sa-to-deje-vypadavanie-vlasov-v-mladom-veku/