Využite prístrešie pergoly a učte sa viac vonku. Takto vám to prospeje

Streda, 18.05.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Máte pred sebou hromadu učenia, no prvé oteplenie vás láka štúdium odložiť na neskôr? Skúste tieto dve veci jednoducho prepojiť a uvidíte, že vám to prospeje hneď z viacerých dôvodov.

Vymeňte interiér za čerstvý vzduch a učenie bude oveľa jednoduchšie. Pobyt v tomto prostredí vám dodá na doplnenie potrebných vedomostí silu a zlepší vašu pamäť. Poďme sa o tom spoločne presvedčiť.

Prečo sa učiť pod pergolou?

V časoch všadeprítomnej digitalizácie a zvýšeného používania smartfónov, tabletov a počítačov je čerstvý vzduch nevyhnutný. Vedľajšie účinky dlhodobého trávenia času v interiéri a za počítačom alebo mobilom môžu byť doslova katastrofálne. A pritom nemusia, ak si pod modernou pergolou nájdete miesto na učenie a následný relax.

Čerstvý vzduch a slnečné žiarenie sú pre vaše telo dôležité prírodné zdroje, ktoré môžu podporiť a zlepšiť vaše učenie alebo sústredenie pri práci.

Čerstvý vzduch vás robí zdravými a silnými!

Samozrejme, nie vždy sú vonku na učenie ideálne podmienky a niekedy si naopak potrebujeme v príjemnom chládku, o ktorý sa dokážu postarať aj moderné odolné vonkajšie žalúzie, dobre oddýchnuť a schladiť celé telo.

Keď sme však vonku, naša pokožka absorbuje vitamín D zo slnečného UV žiarenia. Tento vitamín zabezpečuje dostatočnú tvorbu protilátok a buniek, ktoré ničia potenciálne patogény. Vďaka tomu dokáže vitamín D zabrániť vzniku zdravotných problémov, akými sú autoimunitné ochorenia či chronické zápaly.

Vitamín D reguluje hladinu vápnika a fosfátu v našom tele a hrá tak ústrednú úlohu v metabolizme kostí. Pretože len asi 10-20 percent tohto cenného vitamínu sa absorbuje prostredníctvom potravy, UV lúče mimoriadne dôležitým spôsobom prispievajú k ich rovnováhe v našom tele.

Naša pokožka dokáže vplyvom slnečného žiarenia vyprodukovať zvyšných 80-90 percentvzácneho vitamínu D bez toho, aby vždy svietilo slnko. UV žiarenie predsa preniká do našich kožných buniek aj na tienistom mieste pod spomínanou pergolou, ale aj a v zamračenom či daždivom počasí a posilňuje nás zvnútra. Pohyb, pobyt, práca a učenie sa na čerstvom vzduchu sú preto nesmierne zdravé!

Čerstvý vzduch vás robí múdrejšími

Ľudský mozog je zložitý orgán, ktorý prechádza mnohými rôznymi procesmi súčasne a spracováva naše myšlienky a emócie. V procesoch riešenia problémov – napríklad keď pracujeme na zložitej úlohe alebo sa učíme ťažký predmet – hrá hlavnú úlohu obsah kyslíka v našom mozgu.

Presne tak. Aby mohol mozog efektívne a sústredene pracovať, potrebuje kyslík, ktorý absorbujeme dýchaním. A keď sa dlhodobo nachádzame v uzavretom priestore, máme k dispozícii len obmedzené množstvo čerstvého kyslíka na nakŕmenie nášho mozgu. Navyše pri každom výdychu produkujeme oxid uhličitý, ktorý telu moc neprospieva.

Takže ak sa neotvorí okno alebo ak sa neplánuje prechádzka vonku, obsah kyslíka neustále klesá, zatiaľ čo obsah oxidu uhličitého v miestnosti stúpa. V dôsledku toho sú oslabené dôležité funkcie neurónov, čoraz ťažšie sa sústreďujeme a sme stále unavenejší. Čerstvý vzduch preto poskytuje optimálny obsah kyslíka v našom mozgu, vďaka čomu sme bdelejší a výkonnejší.

Tak na jeho dostatočný prísun myslite a nielen vďaka pergole a vonkajším žalúziám si ho bez nepríjemných slnečných a pálivých lúčov teraz v lete užite.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.034 s.