Zóny pre každého študenta

Žehlička, parný generátor, či naparovač odevov - čo čím žehliť?

Tiež považujete čas strávený pri žehliacej doske za premrhaný? Áno, je to problém (takmer) všetkých žien! Žehlením strávime asi tri týždne v roku. Tento čas by sa mohol využiť aj oveľa zmysluplnejšie. A… aj keď rady žehlíte (podľa štatistík je takýchto šťastných žien len asi 9%) súčasný trh ponúka moderné spotrebiče, ktoré túto činnosť za určitých okolností výrazne uľahčia a skrátia. Parný generátor, naparovač odevov, alebo klasická žehlička...? Ponúkame vám prehľad, ktorý pomôže vyhladiť všetky vrásky vo vašom rozhodovacom procese, ktorý spotrebič použiť.

Žehlička vs. parný generátor vs. naparovač

Naše nasledujúce tvrdenie by výrazne podčiarkol aj tento test žehličiek - ak si potrpíte na to, že vaše oblečenie vyzerá sviežo, „ostro“, záhyby sú na správnych miestach a puky dokonalé - potom je pre vás žehlička ideálnou možnosťou. So špičkovou žehličkou môžete dosiahnuť fantastické výsledky s pukmi, goliermi a manžetami, ktoré vyzerajú ako čerstvo prinesené z čistiarne. To by ste pri žehlení napríklad s naparovačom nikdy nedosiahli. Žehliaca doska je samozrejme dôležitou súčasťou žehličky a určite ju odporúčame, aj keď ju nemusíte nevyhnutne mať, aby ste so žehličkou dosiahli slušné výsledky.

Bonusom žehličky je aj to, že môžete naparovanie vypnúť... Áno, môžete vypnúť paru a použiť suchú žehličku, keď potrebujete žehliť jemné tkaniny, ako je napríklad hodváb. Dokonca keď vaša žehlička začne prskať vodu alebo vyteká, môžete ju stále používať tak, že vypnete funkciu pary a postriekate oblečenie rozprašovačom vody, čo je veľká výhoda oproti naparovaču odevov, ktorý sa stáva nepoužiteľným, ak začne prskať, alebo pretekať.

Žehlička vs. parný generátor

Parný generátor nie je nič iné ako improvizácia na tradičnú naparovaciu žehličku. Pozostáva zo samostatnej nádrže na vodu, bojleru, čerpadla, flexibilnej hadice a žehličky. Zásobník vody bez problémov pojme približne 2 litre vody. Vďaka tomu môžete za krátky čas rýchlo „napariť“ množstvo oblečenia. Niekedy namiesto žehličky môžete pripojiť kefu alebo špeciálnu kužeľovú trysku na odstránenie škvŕn. Generátor funguje tak, že voda v nádrži sa varí a mení sa na paru, ktorá je tlakom vypudzovaná do hadice. Takto vytvorená para nie je mokrá, ale suchá a jej teplota je veľmi vysoká.

Naparovacia žehlička má naopak menšiu nádržku na vodu a vytvára obmedzené množstvo pary. Práca s ňou zaberie viac času. Naparovacie žehličky nefungujú dobre na syntetických tkaninách, ako je polyester, acetát a akryl, ale ako sme spomínali, funkcia pary sa dá vypnúť.

Výhody parného generátora oproti žehličke…

… a jeho nevýhody

Kedy je vhodnejší parný generátor

Kedy sa rozhodnúť pre žehličku

Žehlička vs. naparovač odevov

V debate naparovač vs. žehlička pôjde o konkrétne textílie. Hodváb, ľan, šifón a bavlna patria k najúžasnejším materiálom. Ale na rozdiel od syntetických - napríklad polyester, spandex, nylon a umelý hodváb - sú náchylné na pokrčenie a vo všeobecnosti vyžadujú trochu „nežnej starostlivosti“ aj pokiaľ ide o pranie. Preto je také dôležité venovať pozornosť drobnej potlači na štítkoch na odevoch - nielen návodom na pranie bielizne, ale aj tým, ktoré vysvetľujú, ako ich žehliť. A tu sa debata zvrhne na dilemu naparovač, alebo žehlička.

Mnoho odevov dokáže odolať teplu žehličky, ale jemné kusy môžu vyžadovať použitie naparovača oblečenia. Súvisí to s typom tepla a s tlakom na tkaninu. Naparovač je zariadenie, ktoré využíva teplo a vlhkosť (z horúcej vodnej pary) na odstránenie záhybov a vyhladenie povrchu látky. Na druhej strane žehlička je zariadenie, ktoré využíva teplo a tlak (z hmotnosti žehličky a aplikovaného tlaku) na odstránenie pokrčených záhybov. Je tiež veľmi efektívna pri vytváraní ostrých ohybových línií, ako sú manžety, goliere a puky. Kedy by ste teda mali používať naparovač a kedy žehličku? Čítajte ďalej.

Kedy použiť naparovač odevov?

Vo všeobecnosti sa pri použití naparovača v porovnaní so žehličkou treba riadiť typom látky. Tkaniny s vlasom (ako menčester alebo zamat) sa vždy ťažko žehlili, pretože tlak môže rozdrviť vlas a narušiť vzhľad tkaniny. Naparovač umožní tkanine vyzerať tak ako má. A aj niekoľko ďalších materiálov je kandidátom na naparovanie. Syntetika dobre reaguje na jemnú paru a je menej pravdepodobné, že sa roztopí. Jemné tkaniny, ako je hodváb alebo šifón, sa tiež menej pravdepodobne poškodia naparovačom.

Výhody naparovača odevov

… a tu sú nevýhody

Kedy použiť žehličku?

Naučili ste sa prať biele oblečenie a dosiahli ste úroveň experta, pokiaľ ide o odstraňovanie žmolkov z oblečenia. Zaobstarali ste si niekoľko nekrčivých odevov a ste pripravení vyraziť... Je pravda, že nekrčivé materiály vám môžu pomôcť vyhnúť sa žehleniu. Technicky vzaté. Pravdepodobne však vaše oblečenie nebude vyzerať „chrumkavo“ a uhladene.

Väčšina textílií znesie žehlenie. Bavlna a ľan budú dobre reagovať na tlak, vysoké teplo a vlhkosť, ktoré ponúka žehlička. Samozrejme, najprv si dvakrát skontrolujte štítok na oblečení. Symboly bielizne indikujú, či sa daná vec nemá žehliť alebo či sa môže žehliť, ale nemala by sa používať funkcia naparovania žehličky.

Výhody žehličky

Nevýhody žehličky

Ako správne žehliť, alebo naparovať oblečenie

Bez ohľadu na to, či žehlíte alebo naparujete, vyvarujte sa používaniu vody z vodovodu na plnenie vášho zariadenia. Voda z vodovodu obsahuje vápnik a horčík, minerály, ktoré spôsobia nahromadenie vodného kameňa, ktorý môže upchať žehličku alebo naparovač. Namiesto toho použite deionizovanú, destilovanú alebo demineralizovanú vodu. Predĺžite tým životnosť vášho zariadenia.

Ak v naparovači, alebo žehličke uvidíte nahromadené minerály, na ich odstránenie postupujte podľa pokynov výrobcu. Môže to byť také jednoduché ako roztok octu a vody, alebo záruka môže vyžadovať, aby ste použili ich odporúčaný čistiaci prostriedok.

Ako žehliť?

Aby ste sa vyhli zničeniu vašich vecí, musíte vedieť, ako správne žehliť. Našťastie je tento proces pomerne jednoduchý. Postupujte podľa týchto tipov a budete na dobrej ceste k dokonalému výsledku.

Ako naparovať?

Naparovanie je jednoduché. Napriek tomu by ste mali vždy postupovať podľa pokynov v používateľskej príručke vášho zariadenia. Toto sú základné kroky pri naparovaní látky:

Zdroje informácií:

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1816/zehlicka-parny-generator-ci-naparovac-odevov-co-cim-zehlit/