Najlepším podnikateľským nápadom je zubná pasta v tabletách

Pondelok, 23.05.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Najlepšou študentskou firmou roka 2022 sa stala Ligo z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Porotu zaujali nápadom zubnej pasty v tabletách.

Do TOP Finále, ktoré bolo súčasťou 27. ročníka Veľtrhu podnikateľských talentov, postúpilo 8 študentských firiem. Súťaž sa koná v rámci vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia. Program rozvíja u žiakov podnikavosť, ekonomické myslenie, finančnú gramotnosť a praktické zručnosti pre oblasť zamestnateľnosti. Súťaž zorganizovala vzdelávacia organizácia JA Slovensko s podporou partnerov. Najlepšou študentskou firmou sa stala Ligo z Gymnázia, Poštová 9, Košice, ktorú zastupovali Nina Porubänová, Ema Kožejová, Hana Hvozdiková, Richard Braso a Martin Palkov.

Ich nápad bezodpadovej zubnej pasty v tabletách zaujal porotu aj vďaka tomu, že je ekologický, používa recyklovateľné obaly, neobsahuje nebezpečné chemikálie a je praktický.

Bezodpadová zubná pasta v tabletách slúži na čistenie zubov a predstavuje náhradu klasických zubných pást. Odborná porota posudzovala aj inovatívny prístup, vplyv samotnej learning by doing skúsenosti a pochopenie fungovania firmy a podnikateľských princípov.

Druhé miesto obsadila študentská firma NestBnB z Gymnázia v Kráľovskom Chlmci – v zložení Patrik Csatlós, Kolett Pataky, Viktória Ballová, Attila Miklós a Tibor Horcsin. Venovali sa ručnej výrobe ekologických lastovičích hniezd. Zhotovené boli z nevyužitých pilín, sadry a hliny z krtincov. Vďaka nim môžu lastovičky zahniezdiť a pomáhajú tak napríklad bojovať aj proti komárom v zamorených oblastiach.

Na treťom mieste sa umiestnili Liliana Kurtíková, Henrieta Vengrínová, Johana Šuhajová, Viktória Opalková a Diana Dorčáková zo študentskej firmy Fragment z Evanjelického gymnázia v Tisovci. Vďaka spolupráci s miestnymi včelármi vyrábali ochutené medy plné vitamínov, bez pridaných konzervantov a chemikálií, ktoré posilňujú imunitu.

Víťazstvo v celoslovenskej súťaži pre nás znamená, nielen ocenenie našej celoročnej práce, ale ponúka nám aj nové príležitosti. Program Aplikovaná ekonómia nám ukázal, že aj vyučovanie môže byť praktické, zábavné a posúvať naše limity. Veríme, že na európskom finále budeme Slovensko reprezentovať čo najlepšie“, povedala Nina Porubänová, prezidentka študentskej firmy Ligo.

Víťazi postupujú na medzinárodné finále študentských firiem Gen-E – Company of the Year Competition, ktoré sa uskutoční 12. – 14. júla 2022 v estónskom Tallinne. Ide o prestížnu súťaž, na ktorej sa stretnú tie najlepšie mladé podnikateľské talenty z celej Európy. V minulom roku nás úspešne reprezentovala študentská firma Scribo s ekologickými markermi, ktorá vyhrala 1. miesto na európskej súťaži, ale aj na celosvetovom finále.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.020 s.