Zóny pre každého študenta

Tipy, ako v modernom bývaní skvalitňovať učenie

Na naše myšlienkové mapy má v procese vzdelávania značný vplyv aj kvalita prostredia a výbavy v ňom. Nároky na nábytkové, doplnkové textilné a dekoratívne predmety sa obmieňajú vekom, pohlavím a taktiež novinkami v modernom bývaní. Vôbec neplatí, že ako sme sa učili včera, dnes nám to prinesie rovnaký úžitok. Čo považujeme za nevyhnutné a čo za okrajové pre efektívne vzdelávanie?

Zdravé nastaviteľné sedenie

Už od raného predškolského veku vedieme deti k vystretému sedeniu, s nohami pohodlne na zemi a rukami správne umiestnenými na opierkach. Ako písací stôl, tak aj moderná kancelárska stolička musí žiakovi perfektne sedieť! Potrebujú formované sedadlo s prirodzeným zakrivením chrbtice, ale aj odvetrávacie mikroštrbinky pre dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

Rizikom je, že v mladšom veku z jednoúčelových nábytkových zostáv rýchlo vyrastú a opäť sa obraciame za novými.

Efektívnejším riešením je investovať do kancelárskych stoličiek s nastaviteľnou výškou a so stolíkom v jednom sete. Nastavenie výšky umožňuje „rásť“ spolu s jej užívateľom. Podľa dostupnosti a vašich požiadaviek si zvolíte stoličku s nastavením štandardne od 3 - 7 pozícií. Vďaka tomu sú niektoré modely plne využiteľné počas celého štúdia základnej alebo až po ukončenie strednej školy. Stolička môže vyhovovať už od 110 do 170 cm vašej telesnej výšky.

Náš tip – najnovšie kolekcie kancelárskych stoličiek „kopírujú“, no zároveň prispôsobujú moderným nárokom všetko, čo sa po minulé roky osvedčilo. Tak sa otvára priestor modernej retro kancelárskej a študentskej výbave. Pristane im príjemná kombinácia retro a minimalistického severského štýlu.

Viete, že so stoličkou „rastie“ aj stôl, resp. počas učenia by mal v multifunkčnom využití zabezpečovať rôzne alternatívne pozície? Ide o integrované alebo doplnkové príslušenstvo (nastaviteľných dosiek od 0 – 40°). Zabezpečujú veľmi hravé učenie – popri knihách a zošitoch žiak pohodlne pracuje s pomôckami na kreslenie, modelovanie alebo na „majstrovanie“.

Všetko má svoje miesto

Všetko nevyhnutné pre efektívne učenie má svoje miesto. Publikácie zatrieďujeme podľa hlavného predmetu a konkrétneho účelu – zatiaľ čo jedny učebnice pomáhajú k stručnému zoznámeniu sa s témou, ďalšie sú už na precvičovanie a rýchle previerky.

Kde ich hľadať? Len u seba v praktickej knižnici, kde si na poličkách hierarchizujete svoje učenie. Vôbec pritom nemusí ísť o robustné modely, náročné na skladnosť a priestor. Čoraz väčšiu obľubu získavajú regály vo funkcii komôd, kde okrem úložných priestorov skvelo využijete vrchnú dosku na ďalšie pomôcky alebo dekorácie. Taktiež všestranným modelom sa stávajú nástenné, poprípade viacposchodové rebríkové knižnice.



Účel knižníc možno rozširovať kombináciou farieb vymeniteľných úložných boxov (zásuviek) v regáloch. Keďže značné množstvo informácií získavame zrakovým vnímaním, pri zatrieďovaní učebníc vieme využiť funkčnosť fariebnapr. červená ako „povinná literatúra“, modrá odporúčaná odborná a zelená doplnková, záujmová.

Pomôcka v podobe vizualizácie

Vyhovárate sa, že učenie by vám išlo oveľa lepšie, len vaša študentská izba sa už nedá „nafúknuť“? Vôbec to nepotrebujete, stačí efektívne využívať každú voľnú plochu – ak nie v horizontálnom, tak vo vertikálnom smere. Ďalší nový poznatok je najlepšie vizualizovať, mať ho k dispozícii prostredníctvom tabúľ, násteniek alebo tematických plagátov. Na tento moderný sortiment sa pritom nevzťahuje ani rýchle opotrebovanie či vyblednutie farieb. Vyberáme kvalitný (foto)papier, kde aj pri tej najväčšej jednoduchosti obrazu bádať harmóniu a súvislosť.

Takto si predstavujeme čisté, pokojné a hlavne efektívne moderné učenie!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1821/tipy-ako-v-modernom-byvani-skvalitnovat-ucenie/