Zóny pre každého študenta

Doprajte vášmu študentovi ideálny písací stôl

Ako vaše deti rastú, ich potreby sa menia. Hračky striedajú knihy, papiere a ceruzky. Ešte pred nástupom do školy je dobré začať sa rozhliadať po vhodnom nábytku do izby vášho budúceho malého študenta.

Miesto, kde bude najbližšie roky tráviť mnoho času je písací stôl, preto by mal byť prioritou na vašom nákupnom zozname. Mnohí rodičia sa pri výbere detského nábytku nechajú uniesť pekným dizajnom a ostatné parametre idú do úzadia. Až následne zisťujú, že dizajnový stôl síce krásne zapasuje do detskej izby, no pre ich dieťa nie je vôbec vhodný.

Zorientovať sa v ponuke písacích stolov sa vám s našimi radami bude zdať jednoduchšie a vaše dieťa sa bude počas písania domácich úloh a iných aktivít cítiť pohodlne.

Nie je stôl ako stôl

Na veľkosti izby záleží. Dôležitým parametrom pri výbere pracovného stola je to, akú veľkosť si môžete dovoliť. Pri izbách štedrých rozmerov môžete zvoliť aj väčší stôl a ešte stále bude v izbe dostatok miesta na iné kusy nábytku. Ak potrebujete ušetriť miesto, budete skôr pozerať menší, spratnejší stôl. Myslite však stále na to, že na stole bude vaše dieťa potrebovať knihy a zošity.

Ergonómia stola je kľúčová. Výška stola by mala byť taká, aby zabezpečila pohodlné sedenie. Ideálna výška je od 66 do 75 cm. Na trhu dnes nájdete aj stoly s prispôsobiteľnou výškou. Výhodou je, že takýto typ stola porastie s vaším dieťaťom.

Kam s ostatnými vecami? Váš malý študent bude od začiatku potrebovať relatívne veľa úložného priestoru. Písacie stoly s úložným priestorom, či už vo forme skriniek alebo zásuviek sú vhodným typom do menších priestorov. Treba dať však pozor, aby miesto na nohy bolo dostatočné široké, aby si dieťa neublížilo. Aby vaše dieťa malo prehľad, kde má čo uložené, je ideálnym kusom nábytku regál. Je to vyššia skrinka s otvorenými policami, pričom ide o veľmi prehľadný a praktický kus nábytku. 

Zamerané na detail. Povrchová úprava písacieho stola by mala byť kvalitne prevedená a ak sa rozhodnete pre farebný dizajn, dbajte na ekologické farby. Na materiáli nábytku sa nemá šetriť a výnimkou nie je ani písací stôl. Určite nechcete po pár mesiacoch kupovať nový alebo riešiť reklamáciu kvôli ošúpanej farbe či nestabilným nohám.

Ľahká manipulácia môže byť dôležitá. Ak patríte k tým, ktorí radi robia v interiéri časté zmeny a presuny nábytku, stavte na stôl na kolieskach. Vďaka poistkám na kolieskach bude stôl pevne stáť na mieste. Výhodou je aj jednoduchá manipulácia, ak chcete upratať okolie stola.

Myslite v dlhšom časovom horizonte

Potreby vášho dieťaťa sa budú neustále meniť. Je vhodné preto pozerať skôr po neutrálnych a nadčasových kusoch nábytku. Dotvorte detskú izbu skôr originálnymi doplnkami, ktoré sa bez pochýb vymieňajú lepšie ako samotný nábytok.

Veríme, že sme vám poradili a vy vyberiete taký, ktorý bude vášmu dieťaťu vyhovovať.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1822/doprajte-vasmu-studentovi-idealny-pisaci-stol/