Zóny pre každého študenta

Ako využiť kuchyňu počas učenia sa na skúšky? Zmena prostredia vám prospeje.

Každoročné obdobie plné koncoročných písomiek, skúšok či štátnic je tu. Skúškové patrí k tým menej obľúbeným v živote každého študenta. Veľa energetických nápojov a kávy, málo spánku a prebdené noci - aj tak by sa dalo charakterizovať. Väčšinu času trávia študenti zatvorení vo svojich izbách. Zmenou prostredia však môžete ovplyvniť produktivitu a sústredenosť.

Je dokázané, že ak sa učíme celý deň na jednom mieste, po niekoľkých hodinách sa už nebudeme vedieť sústrediť. Je potrebné zmeniť priestor. Kam? Najlepšie do kuchyne. Pri učení môžete aktívne využiť nábytok, ktorý doma máte. Prinášame vám niekoľko tipov a efektívnych memorizačných techník.

1. Študijná technika, pri ktorej využijete nábytok 

Existuje niekoľko techník, ktoré pomáhajú s učením a zapamätaním učiva. Jednou z nich je aj technika, ktorá využíva rôzne veľké, farebne rozlíšené, lístky. Na lístky alebo väčšie papieriky si napíšte daný výraz a jeho vysvetlenie. Na každý napíšte aj poradové číslo. Následne ich prilepte na rôzny kuchynský nábytok. Prechádzajte sa po kuchyni, všímajte si, kde ste umiestnili papieriky a pri každom označenom nábytku sa zastavte a zopakujte si to, čo je na ňom uvedené. Týmto spôsobom si váš mozog rýchlejšie zapamätá napísané učivo, pretože sa mu vybaví v spojitosti s rôznymi miestami. Skúste to!

2. Vizuálna memorizácia

Využiť môžete aj menšie predmety - rôzne tvary, rôzne názvy. Môže ísť napríklad o dekoračnú misu, ktorú máte položenú na stole. Ak je misa hranatá a má štyri rohy, chyťte ju do rúk a na každom rohu si povedzte jednu zo štyroch svetových strán, napríklad vo francúzštine. Tým, že si pomôžete misou, si lepšie zapamätáte, že ide o štyri pojmy, ktoré máte vedieť. Ide o prepojenie vizuálnej pamäte s časťou mozgu, ktorá vám pomáha si lepšie zapamätať dané veci práve vďaka zraku.

3. Kolektívna motivácia

Ak vám pomáha pri učení pohľad na iných učiacich sa mladých ľudí, skúste do kuchyne zavolať sestru alebo brata, ktorí sa rovnako učia na test. Ku kuchynskému stolu by ste sa mali bez problémov zmestiť. Môžete sa tak navzájom motivovať a posúvať vpred. Nezabudnite si dávať aj pravidelné prestávky, pretože po hodine sústavného sústredenia sa už vaše úsilie nie je tak efektívne.

Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom celého domu. Možno je to skutočne tak. Nielenže budete mať na blízku človeka, ktorý vám môže v prípade potreby pomôcť a zodpovedať otázky, zároveň si budete upevňovať vzájomné puto.

4. Premeňte kuchynský stôl na pracovný

Kuchynský nábytok je nesmierne praktický a do istej miery aj všestranný. Na kuchynskom či jedálnskom stole môžete pripravovať chutné pokrmy, večerať, použiť ho ako provizórnu žehliacu dosku či premeniť ho na priestranný pracovný a študijný priestor. Nezabúdajte, že je potrebné minimalizovať rozptýlenie, preto z neho odstráňte všetky zbytočnosti a odložte ich do najbližšej zásuvkovej komody.

Výhodou kuchyne je tiež dobré osvetlenie - od centrálneho svietidla nad stolom, až po dodatkové zdroje svetla - napr. podsvietené skrinky, LED pásik nad drezom atď.

5. Stanovenie osobných podmienok

Je sobotné doobedie a vám sa nechce učiť? Stanovte si podmienku - povedzte si napríklad, že vydržíte, kým nebude uvarený obed alebo kým sa nevráti z roboty člen rodiny. Takáto podmienka vás motivuje a takpovediac vás prinúti sedieť za stolom a učiť sa. Ak strávite v kuchyni celé doobedie, poobede si vyberte inú miestnosť a do kuchyne sa vráťte až na ďalší deň. Môžete si znovu prejsť kusy nábytku, ktoré ste oblepili papierikmi. Uvidíte, že si minimálne polovicu budete pamätať.

Veľa šťastia pri učení!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1838/ako-vyuzit-kuchynu-pocas-ucenia-sa-na-skusky-zmena-prostredia-vam-prospeje/