Internátna izba podľa predstáv – tipy pre “začiatočníkov”

Utorok, 26.07.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Študentský život si v mnohých prípadoch vyžaduje sťahovanie sa do väčších miest. Prenajímanie samostatnej izby či celého bytu nie je vždy finančne dostupné. Preto sú zdieľané internátne izby dobrou voľbou. Ak si ju zariadite podľa svojich predstáv, na bývanie a študentské roky budete spomínať len v tom najlepšom svetle.

Internát v jeho základe

Väčšina internátov sa nachádza na vysokých školách, v stredných školách alebo iných inštitúciách. K bežným prvkom internátnej izby patria len postele, stoly, stoličky a skrine. Súčasťou niektorých internátov sú aj sprchy a kúpeľne priamo v izbách, no častejšie sú zdieľané na chodbách. Na mieste môže byť aj kuchyňa alebo jedáleň. Niektoré zariadenia poskytujú spoločné priestory, ako sú salóniky alebo študovne.

Internáty majú rôzne veľkosti a konfigurácie v závislosti od veľkosti školy a veku študentov. Môžu sa skladať z jednotlivých izieb so spoločným priestorom (napríklad spoločenskou miestnosťou) alebo z viacerých krídiel s jednotlivými izbami (napríklad bývanie apartmánového typu). Môžu, ale nemusia, byť tiež postavené v areáli školy. Je dôležité vybrať si taký, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám, životnému štýlu a zároveň zohľadňuje váš rozpočet.

Menší nábytok nebude problém

Interiér domu či bytu sa zvyčajne delí na tri časti: chodbu, obývaciu časť a kuchyňu. Pri internátnej izbe budete pracovať s obmedzeným priestorom, no ak tam máte chodbu, možno budete chcieť pracovať s menšou predsieňovou zostavou a nainštalovať do nej stenný organizér, ktorý vám pomôže udržať poriadok v oblečení a obuvi.

Najlepší spôsob, ako si zorganizovať internátnu izbu, je umiestniť nábytok na ľahko prístupné miesto a vytvoriť určené úložné priestory pre všetky veci. Týmto spôsobom docielite organizované prostredie bez neporiadku a uľahčíte sebe a všetkým ďalším obyvateľom izby, ktorí s vami bývajú, pohyb v miestnosti.

Prostredie a podmienky pre ideálny spánok

Posteľ by mala byť vždy súčasťou vybavenie internátnej izby, no nie vždy to bude nová, pohodlná posteľ 140x200 cm - s menšou posteľou sa môžu pritrafiť aj spánkové poruchy. Existuje mnoho porúch, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Medzi najčastejšie patria nespavosť, spánkové apnoe a syndróm nepokojných nôh. Okrem týchto porúch môžete mať problémy so zaspávaním alebo udržaním sa v spánku aj v dôsledku úzkosti alebo stresu.

Pri takom množstve rôznych faktorov, ktoré ovplyvňujú našu schopnosť zaspať, môže byť ťažké určiť, čo spôsobuje vaše problémy a čo môžete urobiť, aby ste si pomohli. Na začiatok sa skúste pozrieť na prostredie svojej izby. Príliš vysoká alebo nízka teplota môže spôsobiť nepohodlie a narušiť spánok.

Uistite sa, že máte pohodlnú posteľ s matracom, ktorý je dostatočne pevný, aby podopieral vaše telo. Pridajte si vankúš, ktorý je vhodný pre vašu váhu a výšku. Uistite sa, že do vašej izby nesvietia jasné svetlá, pretože vás to môže udržať v bdelom stave. Nakoniec skúste použiť relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie alebo riadené predstavy, ktoré vám pomôžu zaspať.

Nezabúdajte na dekorácie a doplnky. Jednoduchý koberec, vďaka ktorému nebudete musieť neustále chodiť obutí, pohodlné vankúše, deka či plagáty na stenu spravia zo staromódnej internátnej izby príjemné miesto na študentský život.

Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov sa môžete postarať o to, aby váš univerzitný domov vždy vyzeral skvele.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.