Zóny pre každého študenta

5 tipov, ako zvýšiť činnosť mozgu pre maximálnu efektivitu pri učení

Počas štúdia sme neustále vystavovaní stresovým situáciám a tlaku. Hlavnú úlohu pri štúdiu zohráva náš mozog, ktorý musí spracovávať veľké množstvo informácií a ukladať ich do pamäte, nielen počas náročného skúškového obdobia, ale celý semester, resp. školský rok. Ako podporiť kognitívne funkcie, sústredenie a celkový výkon mozgovej činnosti?

Pravidelné cvičenie a pohyb

Ak si myslíte, že cvičenie, či už ide o indoor aktivity v posilňovni alebo outdoor činnosti, je len nástrojom pre vybudovanie si svalovej hmoty a kondície, ste na omyle. Pravidelné cvičenie prispieva k zdravému rozvoju mozgu a posilňuje spojenie medzi neurónmi, tzv. výkonnostné jednotky mentálnej aktivity. Budete tak schopní absorbovať a uchovať viac užitočných informácií. Začnite zľahka - niekoľkokrát do týždňa alebo cvičeniu venujte aspoň 30 minút každý deň.

Správna vyvážená strava

Zdravie je na prvom mieste, preto by ste mali počúvať svoje telo. To potrebuje dostatok energie, resp. paliva na výkon, v podobe vyváženej kombinácie potrebných živín - hlavne proteíny s obsahom kvalitných aminokyselín, tuky, sacharidy, dôležité vitamíny a minerály. Okrem správne nastaveného jedálnička ich môžete prijať aj vo forme doplnkov stravy. Je to beh na dlhú trať - zmena stravy zo dňa na deň vám neprinesie okamžité výsledky.

Doplňte si vitamíny a minerály

Určité skupiny vitamínov a minerálov priaznivo prispievajú k zvýšeniu mozgovej činnosti v rôznych oblastiach. Ak chcete napríklad predchádzať prokrastinácií, ktorá je u študentov častá a je vyvolaná hlavne úvanou, mali by ste telu dodať viac vitamínu B6 a B12. K zníženiu vyčerpanosti tiež prispieva horčík a niacín. Proti oxidačnému stresu bojujte za pomoci vitamínu C. Mastné kyseliny Omega-3 zase hrajú významnú rolu pri udržiavaní zdravia mozgových buniek a schopnosti spracovávať poznatky a informácie.

Tieto vitamíny by mali tvoriť súčasť vašej každodennej obživy - ich účinok sa však dostaví až po dlhšej dobe - môže to trvať aj niekoľko týždňov, preto začnite včas.

Dostatočne kvalitný spánok

Ak ste počuli frázu “spánok je pre telo nevyhnutný”, je to naozaj tak. Počas neho sa telo regeneruje, pričom dochádza aj k upevňovaniu a triedeniu pamäťových informácií. Pomôcť opäť naštartovať mozog môže aj 30 minútový šlofík v pohodlnom kresle. Ak ponocujete a spánok odkladáte na neskôr, vytvárate spánkový dlh, ktorý už nikdy nesplatíte - stratené hodiny spánku už nedobehnete, ani keď si ďalší deň pospíte dlhšie.

Socializácia ako prostriedok k lepšiemu výkonu

Sedieť dennodenne zahĺbený do učenia nie je zdravé, a to ani v kombinácií s dostatkom vitamínov a spánku. Každodenná rutina totiž znižuje produktivitu a efektivitu pri práci a učení. Socializácia je súčasťou študentského života, bez ohľadu na to, či trávite dni na školskom internáte alebo sa každé poobedie vraciate domov. A verte, že má svoj význam!

Niektoré výskumy hovoria o tom, že aj krátkych 15 minút konverzovania hrá rolu pri udržiavaní optimálnej výkonnostnej úrovne mozgu a zlepšení kognitívnych funkcií, napríklad pamäť, pozornosť, schopnosť lepšieho porozumenia či úsudok.

Záver

Cesta za získaním vysnívaného titulu je niekedy strastiplná. Čakajú na nej mnohé prekážky vo forme skúšok, testov, praktických cvičení aj medziľudských vzťahov v univerzitnom prostredí. Je dôležité podporiť činnosť mozgu a stimulovať jeho výkon. V tomto kontexte by ste sa mali zamerať na dostatok spánku, správnu výživu obohatenú o určité skupiny vitamínov a minerálov (napr. Omega-3, B6 a iné), pravidelný pohyb, ktorý bude oživením každodennej rutiny a tiež socializáciu. Všetky tieto aktivity majú priaznivý dopad na mozog a s ním spojené kognitívne, resp. poznávacie funkcie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1859/5-tipov-ako-zvysit-cinnost-mozgu-pre-maximalnu-efektivitu-pri-uceni/