Trojdňová, interaktívna a svetová: Biela noc sa vracia vo veľkolepom štýle, prinesie zvučné mená z troch svetových kontinentov!

Piatok, 09.09.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Obľúbený festival súčasného umenia Biela noc sa po nevyhnutných pandemických úpravách vracia do Bratislavy a Košíc v plnej sile víkendového formátu a s bohatým medzinárodným zastúpením. Svoj 13. ročník otvára v hlavnom meste v piatok 16. septembra 2022 a do Košíc sa presúva o týždeň neskôr – 23. septembra 2022. Na oboch adresách zotrvá tri noci a každý deň medzi siedmou večer a polnocou prežiari desiatkami umeleckých diel verejný priestor a zaujímavé interiéry.

Bratislava/Košice, 6. septembra 2022

Prejsť sa svetelnou krajinou, navštíviť opustený bar, dovoliť obsedantným robotom skicovať váš portrét, nastúpiť na metro v Košiciach, prebudiť už zmiznutý street art, nechať sa prekvapiť monumentálnymi nafukovačkami v dôverne známych uliciach, ovplyvňovať okolité obrazy hrou na bicie, sledovať svoje animované „ja” tancovať na fasádach budov, zapojiť sa do interaktívnych inštalácií, nadchnúť sa novými technológiami v umení, zazrieť rozprávkový Mesiac na Zemi, užiť si koncerty a literárne čítania, navštíviť tanečné a audiovizuálne performancie, zapojiť sa do workshopov či skúsiť slam poetry.

Žánrovo pestrý program Bielej noci prináša do Bratislavy a Košíc desiatky inovatívnych diel a inštalácií od renomovaných tvorcov z domácej aj zahraničnej scény. Tešiť sa môžeme okrem československých autorov na práce z Nemecka, Rakúska, Japonska, Kanady, Francúzska, Maďarska, Belgicka, Veľkej Británie či Nového Zélandu.

Trojdňový formát nám dáva dramaturgickú slobodu

Pandémia organizátorov motivovala minulý ročník Bielej noci predĺžiť na neobvyklé dva týždne. Chceli tak návštevníkom umožniť bezpečný kontakt so súčasným umením aj v náročných časoch. Návrat k pôvodnému trojdňovému formátu však túto jeseň prichádza z premyslených dôvodov:

„Dvojtýždňové trvanie nám v určitom zmysle zväzuje ruky – znemožňuje nám finančne zastrešiť typ programu, ktorý robí Bielu noc medzinárodne uznávanou a 'našou', ako napríklad renomovaných zahraničných tvorcov či technologicky náročnejšie diela,” vysvetľuje umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. „Tešíme sa, že sme aj počas

pandémie podporovali a prinášali kvalitnú domácu tvorbu, ale situácia nám výrazne zasahovala do dramaturgie. Formát troch nocí nám dáva väčšiu slobodu a umožňuje nám predviesť pestrosť umeleckých prístupov a žánrov,” dodáva.

Interaktívne inštalácie svetového renomé

Mnohé inštalácie tento rok prezentujú prvky interakcie, novomediálneho prístupu a neraz aj nadväznosti na ďalšie odborné disciplíny, vrátane neurovied, psychológie, fyziky či robotiky. Vždy však s autorským prístupom, rôznorodou poetikou súčasného umenia a v divácky atraktívnej forme.

Belgickí Superbe nám napríklad umožnia stať sa poslucháčom, dirigentom a všetkými zboristami zároveň v nezvyčajnom interaktívnom súbore Sming. Maďar Gábor Kitzinger divákov vyzve hrať na analógové bicie a rytmom či intenzitou ovplyvňovať imerzívne vizuály v priestore. Francúz Patrick Tresset predstaví performance, v ktorej sa divák stáva pasívnym modelom, zatiaľ čo úlohy skicujúcich umelcov sa chopia traja takmer identickí a sústredení roboti. Nemec Moritz Wehrmann zneistí náš pohľad na samých seba cez experimentálnu hru zrkadla a svetla. Vo veľkoplošnej projekcii Klausa Obermaiera z Rakúska budú jednoduché animované charaktery kopírovať pohyby návštevníkov, zatiaľ čo Kanaďan LP Rondeau ich pozve do časovej brány, v ktorej odraz človeka na stene žije a pulzuje vo viacerých momentoch naraz.

Francúzsko-japonské duo NONOTAK uvedie premiéru diela vytvoreného špeciálne pre Bielu noc 2022 a do slovenských ulíc sa vrátia aj hraví Filthy Luker a Pedro Estrellas z Veľkej Británie – tentokrát však neútočia chápadlami chobotnice na miestnu architektúru, ale kúzelnou stonkou fazule priamo v uliciach. Tvorcovia z prestížneho arc/sec Lab v Aucklande zaujmú 3D projekciou na kinetický objekt, prvou v histórii Bielej noci.

Keď ožije architektúra

Kreatívci zo zoskupenia BN Label spolu s Martinom Gabčom pripravia dve unikátne inštalácie, ktoré pracujú s ikonickými interiérmi v oboch mestách. V Bratislave svetlom a hudbou oživia legendárny, no už dlho chátrajúci Jalta bar a v Košiciach vrátia lesk vodnej hladiny do bývalej plavárne (Kunsthalle).

Bratislavu potešia aj interaktívnou projekciou Dance With Me na fasáde Národnej banky Slovenska, ktorú si ako diváci podmaníme hneď dvojnásobne – hrou na elektrický klavír ovládneme pohyb svetiel na budove a nasnímaním svojich tanečných krokov roztancujeme fasádu projekciou svojho animovaného „ja”. Novým bodom na festivalovej

mape je tento rok Nová tržnica na Trnavskom mýte, ktorá zažije unikátny laserový mapping. V premiére sa v bielonočnom programe objaví aj Eurovea Tower, prvý slovenský mrakodrap. Historická budova SND v Bratislave vzdá audiovizuálnu poctu slovenskému divadlu a jeho ženským aktérkam vďaka spolupráci Daše Krištofovičovej s Marcelou Cmorejovou, ktoré nás v unikátnej živej projekcii pozvú do zákulisia divadelných príprav – a v pravidelných blokoch umožnia divákom zapojiť sa a projekciu na fasáde novorenesančnej budovy ovplyvniť.

Prechádzka svetelnou krajinou po západe Slnka

Nepochybne obľúbenými umeleckými zásahmi do verejného priestoru sú svetelné inštalácie, ktoré nočným mestám vdýchnu novú podobu a mestský reliéf obohatia o nezvyčajnú vrstvu zo svetiel, farieb a geometrie. V Bratislave sa mnohé prvky svetelného dizajnu sústredia na vodnej trase, ktorú šiesty rok zastrešuje podpora a spolupráca s JTRE. Aj Košice sa však môžu tešiť na 10 metrov vysoký svetelný objekt v tvare rozprávkového Mesiaca, ktorý prežiari prechádzky Mestským parkom (v Bratislave návštevníkov čaká na promenáde pri Dunaji). Český autor Benedikt Tolar vystaví v oboch mestách monumentálnu inštaláciu z 32 upcyklovaných vaní, ktoré pod rúškom festivalových nocí ožijú svetlom, hudbou a zvukmi vodných kvapiek.

VSTUPNÉ A PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

Biela noc Bratislava 2022:

16. – 18. september od 19.00 do 00.00 h, vstupné (BN PASS): 15 EUR / exteriér zdarma

Biela noc Košice 2022:

18. – 25. september od 19.00 do 00.00 h, vstupné (BN PASS): 10 EUR / exteriér zdarma

Deti do 12 rokov, ľudia s preukazom ZŤP a ZŤP-S (aj so sprievodom) majú vstup zdarma, rovnako ako ľudia nad 62 rokov. Dva umelecké špeciály vyžadujú samostatné vstupné (na mape označené žltou bodkou).

Festivalové permanentky budú dostupné v predpredaji na www.bielanoc.sk a v čase trvania festivalu aj na vybraných predajných miestach.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.043 s.