49. ročník Festivalu Ekotopfilm – Envirofilm prináša to najlepšie zo svetovej dokumentárnej tvorby

Piatok, 16.09.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2022 pozýva na svoj 49. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice. Festival predstaví za týždeň tie najlepšie dokumentárne filmy z celého sveta. Aktuálny ročník sa uskutoční od 26. – 30. septembra v Bratislave v Pistoriho paláci a v Robotníckom dome v Banskej Bystrici.

Na festival Ekotopfilm - Envirofilm sa prihlásilo viac ako 1700 filmov z celého sveta. Do oficiálneho výberu sa dostalo 66 filmov, ktoré súťažia v šiestich kategóriách. Slovenskú premiéru na festivale bude mať aj dokumentárny film EXPEDÍCIA TRIBUGÁ. V zálive Tribugá, ktorý je v súčasnosti ohrozený výstavbou plánovaného druhého námorného prístavu v krajine, sa nachádzajú neprebádané ekosystémy a interakcie, ako aj komunity, ktoré žijú v rovnováhe so svojím prostredím. Režisér Luis Villegas príde na festival osobne.

Medzi zahraničnými snímkami sa predstavia aj domáci filmári. Dokumentárny film OVČIARSKOU CESTOU približuje históriu ovčiarstva na Slovensku a valašskú kultúru. Portugalský krátkometrážny snímok ZVLÁŠTNY ZLOČIN PÁNA JAYA je zase zástupca animovaných filmov. Dej sa odohráva v meste, kde je zakázaná príroda. Témy prednášok, workshopov, diskusií a sprievodného programu budú nadväzovať na súčasné problémy a výzvy s ohľadom na životné prostredie.

Festivalový tím v spolupráci s odborníkmi plánuje vzdelávať počas Junior festivalu viac ako 10 000 detí. Filmový program je pripravený aj pre najmladšiu generáciu nielen v rámci doobednej envirovýchovy, ale každý deň v rámci festivalovej prehliadky. Program venovaný školákom je každý deň od 16:00.

SORRY MR. WYETH

Vy ste vymysleli vodu vo fľaši, my fľašu vo vode. Takto znie odkaz kľúčového vizuálu kampane tohtoročného festivalu z dielne reklamnej agentúry EFFE. Okrem pána Wyetha, autora praktickej plastovej fľaše, ktorú my konzumenti nezodpovedne odhadzujeme do prírody, sa v kampani SORRY ospravedlňujeme aj mnohým ďalším velikánom doby. Za to, že ich dômyselné vynálezy, čo nám mali uľahčiť život, my hádžeme do oceánov a na nelegálne skládky a zaťažujeme nimi planétu.

Generálnym partner Ekotopfilmu je celý rok ČSOB.

Vstup na festival a všetky jeho sprievodné akcie je zadarmo.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.019 s.