Tvorivý festival ART OF SLOVAKIA ožíva už v októbri

Piatok, 23.09.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Tvorí sa nový príbeh výnimočného festivalu ART OF SLOVAKIA, ktorého brány sa otvoria pre verejnosť 15. októbra 2022 vo Vodárenskom múzeu v čase od 9:00 do 21:00 hod. Vzniká pre podporu tvorivosti a ľudskosti a jeho hlavnou témou je “Láska a mier”. Festival spoluvytvára viac ako 100 umelcov, tvorcov, organizácií a jeho zážitkový interaktívny program bude pre každého - pre deti, mladých aj starších, zdravotne znevýhodnených, pre milovníkov umenia i pre laikov, pre všetkých obyvateľov Bratislavy i jej návštevníkov.

Na podujatí sa otvoria dôležité témy, ktoré sa dotknú azda každého. Napríklad téma kult tela a povrchnej krásy sa bude prihovárať najmä mladým ľuďom, ktorí si formujú predstavu o sebe samom na základe preferencií i povrchných hodnôt spoločnosti. Súčasťou bude aj film “Telo plné šťastia” s besedou na tému duševného zdravia ľudí a porúch príjmu potravy.

Matúš Zajac predstaví prostredníctvom svojich dokumentárnych fotografií subkultúru a život ľudí na okraji spoločnosti. Premietať sa bude aj film “Očista” od slovenskej režisérky Zuzany Piussi, ktorý z blízka sleduje príbeh očisty justície. Do diskusie sa okrem autorky filmu pridajú aj ďalší hostia, ktorých spája silný zámer mať spravodlivé Slovensko - Pavel Macko (generál vo výslužbe), Katarína Javorčíková (sudkyňa) a Marek Boka - aktivista z východného Slovenska a tvorca Zemplínskeho dialógu.

Ďalšou významnou témou budú traumy a ich bezprostredný vplyv na život ľudí s celovečerným autentickým filmom “Múdrosť traumy”, kde je hlavným protagonistom známy lekár Gábor Maté. Zradu a dôveru vo vzťahoch odprezentujú manželia z Čiech, Miroslav Sázovský a Eva Andriessen, ktorí ponúknu “ochutnávku” toho, ako sa dajú budovať zdravé, vedomé a naplnené vzťahy.

Medzičasom predvedie svoj talent v tanci Noro Grofčík, majster sveta v breakedance či hudobný prejav violončelista Slavo Repaský, huslistka Andrea Tkáčová, a mnohí iní. V záhrade Vodárenského múzea bude sadiť stromy OZ Hrad - Slavín s prednáškou o obrovskom význame stromov pre život na Zemi. Rozdávať sa bude deťom aj 100 kusov sadeníc lipy.

Na festivale odprezentuje svoju poctivú a krásnu tvorbu vyše 80 umelcov. Medzi vystavovateľmi bude aj akademický maliar Dušan Sekela, ktorý vo svojich dielach púta pozornosť všetkých ľudských zmyslov. Na remeselnom trhu bude Milan Krajňák, rezbár srdcom i dušou, majstrovsky tvoriť sochu z dreva - tvár Ježiša. Sochár Ján Ťapák obohatí priestor svojou sochou s názvom “Človek”, prihovárajúcou sa k podstate i zmyslu života. Na trhu remesiel bude tiež prezentovať svoju vášeň pre grafity aj mladý český umelec s umeleckou prezývkou “Django”. Sprejmi nanesie na plátno svoje vlastné vnímanie a cítenie lásky. 

Festivalom sa však podpora tvorivosti nekončí. „Pripravujeme pre ľudí novú tvorivú sociálnu sieť, kde sa budú môcť zaregistrovať a pripojiť všetci kreatívci, ktorí ponúkajú svoju tvorivosť, diela či služby. Veríme, že vďaka nej vzniknú nové priateľstvá, synergie, nápady a projekty, že prinesie veľa krásy, dobra a novej tvorivosti aj do života bežných ľudí,” vysvetľuje Lenka Hamšíková z občianskeho združenia ART OF SLOVAKIA. Sociálna tvorivá sieť bude oficiálne spustená na festivale.

Vstupné na festival je dobrovoľné.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.