Písomná maturita: 4 kreatívne tipy ako sa na ňu pripraviť

Piatok, 18.11.2022 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Keď vám už z krvi vyprchá posledná stopa alkoholu po stužkovej, začína menej zábavná fáza. Stres z maturity. Ak vás trápia myšlienky, že ste už mali začať, je to úplne normálne. Ako nespanikáriť, dôkladne sa pripraviť a naliať do hlavy čo najviac informácií elegantným spôsobom, sa dočítate v nasledujúcom článku.

1. Založte si zakladač

Veľa sa učiť je jedna vec, znova si na učivo spomenúť, je vec druhá. Najlepší spôsob, ako prísť na písomnú maturitu pripravený a zároveň v psychickej pohode, je mať v informáciách poriadok. Či už ide o slovenčinu, cudzí jazyk alebo matematiku, vedomostí bude obrovská masa a pravdepodobne zistíte, že máte značné medzery.

Práve preto vám odporúčame založiť si veľký zakladač, všetko potrebné si zapisovať a každý papier si do neho starostlivo vložiť. Týždeň pred dňom D si ho len otvoríte a všetko bude na jednom mieste. Kvôli prehľadnosti využijete aj zvýrazňovače, perá, farebné papieriky. Tie nájdete v Lidl letáku na tejto stránke. Aktuálne si ich môžete zabezpečiť v zľave, čo vám pomôže ušetriť peniaze na ďalšie potrebné produkty.

Ak vám je ale ručné prepisovanie cudzie a je pre vás praktickejšie mať poznámky v elektronickej podobe, prečo nie. Odporúčame najmä úložiská, kde je obsah zdieľaný na viacerých zariadeniach, ako napríklad Google disk alebo OneNote na písanie poznámok.

2. Verte algoritmu

Keď už máte vyriešený spôsob archivácie, prejdeme na konkrétne metódy. Najužitočnejšou radou je prejsť si čo najviac maturít z minulých rokov. Možno si vravíte, že je to zbytočné, keď sa žiadna z úloh nemôže na vašej maturite vyskytnúť. To je síce pravda, no musíte si uvedomiť, že maturity sa píšu každý rok podľa rovnakého vzorca. Štatisticky vychádza, že rozdiel medzi prvým a piatym vypracovaným zadaním bude zaručený progres.

Najlepšie sa to ukáže na maturite z cudzieho jazyka. Vy totiž dopredu presne viete, aké gramatické cvičenia dostanete. V rámci prípravy sa tak viete zamerať len na konkrétne oblasti, ktoré vám robili problém (slovná zásoba, tvarovanie slov a podone).

Pozor, vypracovať zadania je len polovica úspechu. Tá dôležitá časť nastáva pri vyhodnocovaní a spätnej analýze. V konečnom dôsledku je percentuálny výsledok irelevantný a musíte sa zamerať skôr na chyby. Čo vás zmiatlo, keď ste sa pomýlili? Máte problém pochopiť dané učivo? Doštudujute si ho. Spýtajte sa učiteľa na hodine. Spoznámkujte si ho nanovo. Práve vďaka tomu eliminujete potenciálne chyby na oficiálnej maturitnej skúške.

3. Zorganizujte si čas

Pretáčať listy v kalendári a horekovať nad nedostatkom času je charakteristické pre väčšinu maturantov, no pre vás nemusí. Kľúč je v správnom rozložení učenia. Vezmite si preto kalendár a zapíšte si dátumy maturít, akademického týždňa a spočítajte, koľko vám zostáva dní. Nezabudnite, že popri tom, ako sa do vás pedagógovia na škole snažia napumpovať vedomosti, si musíte nechať čas aj na samoštúdium.

Náš tip: Nestanovujte si príliš ambiciózne ciele, ako napríklad, prečítať všetky povinné diela za mesiac alebo učiť sa dve hodiny denne. Pravdepodobne ich totiž nesplníte.

Účinnejšie zaberá, keď si vypíšete zoznam konkrétnych učív, ktoré si chcete zopakovať a postupne si ich odškrtávate. Ich množstvo na vás bude pôsobiť alarmujúco, no zároveň môžete vypracovať denne len toľko z nich, na koľko máte energiu.

4. Vystavujte sa informáciám

Je úplne normálne, že nemáte náladu každý deň sedieť za poznámkami a vypracovávať cvičenia. Ak sa však chcete udržiavať stále v strehu, existujú aj iné formy učenia.

Jednou z možností je počúvanie podcastov. Existuje viacero kvalitných slovenských produkcii, ktoré spracovávajú konkrétne maturitné témy. Odporúčame napríklad: Schooltag a Zmaturuj za minútu. Na precvičenie cudzieho jazyka, pomôže akýkoľvek podcast v danom jazyku, no napríklad BBC má špeciálnu sériu, v ktorej vysvetľuje anglickú gramatiku (6 Minute Grammar) alebo rozširuje slovnú zásobu (6 Minute English).

Síce sme ho doposiaľ nespomenuli, súčasťou písomnej maturity je aj sloh. Hoci tému nepoznáte dopredu, pomôže vám, keď sa budete rôznym žánrom aspoň vystavovať. Práve preto naším ďalším odporučením, je čítanie.

No a tretí spôsob, ako byť s učivom v kontakte, je rozprávať sa so svojimi spolužiakmi. I keď ste na to každý sám, prechádzate si stresom všetci rovnako. Po dištančnom vzdelávaní sa môže dostaviť až úzkostný stav, ako následok dlhodobej izolácie, o čom píšu aj rôzne štúdie. Je úplne prirodzené, že niektorí spolužiaci budú vedieť viac, iní menej. Keď sa však o konkrétnych literárnych dielach, matematických príkladoch alebo gramatických javoch budete rozprávať, môžete sa toho od seba veľa naučiť.

Veríme, že skúšku dospelosti pokoríte a po úspešnom skončení ju vyhodnotíte, ako pozitívnu skúsenosť. Predtým, aké sa ponoríte do vyčerpávajúcej prípravy, prosím, majte na pamäti, že vaše psychické zdravie je vždy na prvom mieste.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.