Zóny pre každého študenta

Zaskočila vás bolesť chrbta? Tabletky pomôžu, no neriešia príčinu

Možno, že ste nikdy neboli zástancom liekov, a možno, že ste ich vedľajšie účinky začali pociťovať práve teraz, v dôsledku dlhodobého užívania. Akokoľvek je to vo vašom prípade, ak chcete zmierniť bolesti chrbta alebo by ste im radi predišli včas, máme pre vás niekoľko dobrých alternatív, ktoré môžu byť účinné.







Lieky – áno alebo nie?

Na túto otázku naozaj neexistuje jednoznačná odpoveď. Každý prípad je individuálny, bolo by teda nezodpovedné „postaviť sa na výlučne jednu stranu“. Pozrime sa, napríklad, na voľnopredajné analgetiká (lieky proti bolesti). Ich výhodou je rýchla dostupnosť, čiže môžu slúžiť ako záchrana pri neznesiteľných stavoch. Navyše sú lacné, no a nemôžeme poprieť ani to, že väčšinou fungujú veľmi efektívne.

Na druhej strane, pokiaľ ich beriete dlhodobo a pravidelne, k bolestiam chrbtice môžu pridať ešte ďalšie zdravotné ťažkosti. Medzi ich vedľajšie účinky patria najčastejšie tráviace problémy, ako sú žalúdočné ťažkosti, pálenie záhy a vredy. Nie je zriedkavé ani poškodenie obličiek, menšie modriny alebo krvácanie a mierne alergické reakcie.



Výživové doplnky

Tabletky nemusia znamenať vždy ohrozenie, výživové doplnky sú k organizmu omnoho šetrnejšie ako lieky. Aj v tomto prípade však platí to, že k správnemu užívaniu a dosiahnutiu cieľa musíte poznať príčinu bolestí. Napríklad, pokiaľ ide o nadmerne stuhnuté svaly, pomôže vám horčík a/alebo vitamín B6, ktoré zlepšujú funkciu svalov. Ak zdravotné problémy vyvoláva slabosť kostí, tak siahnite po vitamínu D. Ten sa na zdravom fungovaní tela sa podieľa rôznymi spôsobmi. Úžasne posilňuje imunitný systém, podporuje pevné psychické zdravie, no a podporuje i zdravie kostí. Niektorí odborníci tvrdia, že každá žena po 40-tke by mala užívať (po konzultácii s lekárom) vápnik a vitamín D pre zníženie rizika osteoporózy.

V každom prípade venujte pozornosť kvalite produktov. Ideálne je, ak si výživové doplnky kúpite od predajcu, ktorý vám vie dodať podrobné informácie nielen o tovare, ale i danom zdravotnom probléme. Dobrým príkladom je GSklub.sk. Na tomto portáli nájdete užitočné magazínové články, naviac i výživové doplnky z rôznych ingrediencií zostavené špeciálne tak, aby pomáhali pri bolestiach pohybového aparátu.



Pravidelné cvičenie

Chrbát vás môže bolieť, keď je preťažený. Ale nemali by ste zabudnúť na to, že aj opak môže byť príčinou. Oslabené a ochabnuté svalstvo môže narobiť veľké šarapaty. Určite teda investujte energiu a čas do pravidelného cvičenia.

O blahodarných benefitoch Pilates cvikov a jogy ste už určite počuli. Pri správnom odbornom vedení neslúžia len ako prevencia, ale dokážu zmierniť už aj existujúce príznaky. Pokiaľ vaším cieľom je spevnenie svalového korzetu alebo liečba platničiek, mali by ste vyskúšať SM systém. Podľa portálu Dajsadokopy.sk je tento typ cvičenia pracujúci s vlastným telom a expanznou gumou vhodný pri väčšine problémov s chrbticou a vyhovuje každej vekovej kategórii.



Zdravá váha

Snažte sa o zdravú a stabilnú telesnú hmotnosť.Skúste sa vyhýbať súčasným trendom diétnej kultúry, neustále snaženie sa o chudnutie má rôzne negatívne následky, napríklad jojo-efekt, zmeny nálady až úzkosti, narušený menštruačný cyklus atď.

Nadváha má škodlivý vplyv na chrbticu, prebytočný tuk telo neznáša veľmi dobre. Zvyšuje záťaž, s ktorou musia kĺby neustále bojovať (na rozdiel od svalov, ktoré ich chránia). Obzvlášť škodlivý účinok má na slabiny a bedrové kĺby. Takže, ak máte nadváhu a bolí vás chrbát, redukcia telesnej hmotnosti by vám mohla pomôcť. Odporúčame vám poradiť sa s odborníkom. Nie každá metóda vám musí vyhovovať. Napríklad, ak by ste chceli vyskúšať keto diéty, navštívte stránku KetoDiet.sk pre užitočné informácie, ako aj konkrétne diétne plány a BMI kalkulačku.



Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1907/zaskocila-vas-bolest-chrbta-tabletky-pomozu-no-neriesia-pricinu/