Čas na veľké upratovanie! 4 tipy, ako stráviť Vianoce vo vynovenom byte

Streda, 07.12.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Vianočné prázdniny by mali byť o absolútnom oddychu. Ale ruku na srdce, neláka vás využiť tento čas na tie činnosti, ktoré ste počas roka zanedbali? Ak je to i váš prípad, máme pre vás 4 užitočné tipy, ktoré vám môžu predvianočné veľké upratovanie zefektívniť.

Majte plán

Premyslite si rozvrh upratovania, ako aj to, či máte doma všetko, bez čoho by ste nemohli dosiahnuť želaný výsledok. To, že koľko času vám celý proces zaberie, je ovplyvnené rôznymi faktormi: veľkosťou bytu, počtu zúčastnených osôb, stav vášho bytu, ako aj to, čo pre vás znamená veľké upratovanie. Nie je jedno, či plánujete „len“ čistenie alebo aj maľovanie stien, opravu drobných poškodení nábytku, výmenu dekoratívnych prvkov atď.

Urobte si nákupný zoznam. Nezabudnite na rôzne čistiace prostriedky, ktoré nemusíte mať doma, akým je odstraňovač vodného kameňa, čistič škár alebo odmasťovač na rúry atď. Ak aj vaše steny potrebujú omladenie, zadovážte si kvalitné farby, ktoré by v žiadnom prípade nemali byť staré, polozaschnuté alebo dlhšie otvorené. Na opravu nábytku môžete potrebovať nielen šmirgeľ, skrutky alebo klince, ale i lepidlo na drevo alebo tmel. Navštívte internetový portál Farlesk.sk, a to nielen pre kvalitné produkty, ale i ďalšie užitočné informácie o podobných prípravkoch.

Pozrite sa hore

Častou chybou je to, že sa pri upratovaní zameriava len na oblasti a predmety, ktoré sú v zornom poli. Nezabudnite teda na časti miestnosti a nábytku, ktoré sú nad úrovňou očí alebo mimo „bežného dohľadu“. No a „oprášiť“ by ste mali aj strop a kusy nábytku na ňom, napríklad lampy, lustre, stropné ventilátory.

Pripravte si aj schodíky, aby ste mohli utrieť vysoké police a zárubne. Ak na to zabudnete a urobíte to až na samom konci celého upratovacieho procesu, zašpiníte čerstvo upratanú miestnosť. Aby ste sa tomu vyhli, prejdite každú miestnosť systematicky zhora nadol. Skontrolujte, či na strope a v oblastiach nad úrovňou očí sa neskrýva pleseň. Ak nejakú nájdete, v každom prípade ju odstráňte. Malá, skoro neviditeľná škvrna vás môže nepríjemne prekvapiť a narobiť veľké šarapaty v priebehu niekoľkých týždňov.

Prach pod povrchom

Pravidelné utieranie prachu by malo byť samozrejmosťou v každej domácnosti. Dôležitejšou, než estetickou funkciou tejto domácej práce je prevencia rôznych zdravotných problémov. Urobte tak aj počas predvianočného veľkého upratovania, no myslite aj na tie miesta, ktorých odprašovanie nie je bežné. Vyperte všetky záclony, pre zmaximalizovanie dezinfekcie ich aj vyžehlite. Povysávajte sedaciu súpravu, potom použite aj čistiaci prostriedok – na vodnej báze alebo bezvodný.

Jedným z najobľúbenejších základní pre prach a roztoče ja matrac postele. Aj keď vyzerá čisto, sme si istí, že potrebuje intenzívnejšie čistenie. Podobne ako gauč a kreslá, povysávajte aj tento kus nábytku. Ak máte záhradu alebo veľký balkón, neuškodí, ak ho dáte vymraziť na pár hodín. No a pokiaľ už nie je úplne najnovší, možno je pokrytý starými škvrnami, nebodaj nespĺňa svoju funkciu stopercentne, viete si kúpiť kvalitné a zároveň lacné matrace (vďaka internetu veľmi rýchlo, aj počas upratovania). Široký výber takýchto produktov nájdete aj v internetovom obchode E-matrac.sk, ako aj návod k tomu, ako si správne vybrať matrac.

Selektujte

Poznáte slovo „decluttering“? Tento anglický pojem sa používa na odstránenie zbytočných položiek. V domácnosti to môže zabrať naozaj veľa času, ale výsledok stojí za to. Eliminácia vecí, ktoré nepoužívate dokáže vyčistiť nielen skrine, ale aj vzduch a celkovú atmosféru vášho bytu. Buďte pri tom ale nekompromisní.

Môžete postupovať z miestnosti na miestnosť, ale aj na základe kategórií predmetov, napríklad oblečenie, kuchynské pomôcky, elektronika atď. Pred sviatkami lásky a pokoja to môžete využiť aj na dobročinnosť. To, čo už nepoužívate, darujte. Skontaktujte organizácie zamerané na túto oblasť alebo spravte tak po vlastnej osi. K dispozícii máte aj aplikácie na „darovanie za odvoz“ alebo skupiny na sociálnych sieťach ponúkajúce výmenu vecí alebo bazárový predaj.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.015 s.