Príprava bytu na sviatky. Ako si naplánovať predvianočné upratovanie?

Pondelok, 12.12.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Vianoce sú sviatkami lásky a pokoja. Niektorí ich však berú oveľa pragmatickejšie, a to ako pár voľných dní, ktoré potom využijú na praktické veci. Napríklad na upratovanie alebo menšiu svojpomocnú rekonštrukciu bytu. Aj vy patríte do tejto skupiny ľudí plných energie? Tak potom určite máte trochu vyššiu dávku motivácie prirodzene. My ale aj tak vieme vašu prácu uľahčiť nejakými vecnými tipmi. Máme pár nápadov, ako si môžete naplánovať predvianočné upratovanie a menšie opravy v domácnosti.

Prečo plánovať?

Ak si upratovanie predstavíte ako nejaký krátkodobý projekt, asi sa vám v hlave hneď načrtne aj scenár. To je prvý krok k úspechu. Viete ale, ako to býva: človek zmieni... Pri precíznej práci sa ľahko zabudne na čas, tomu sa však môžete vyhnúť vďaka presnému harmonogramu. Napíšte si všetky úlohy na papier, vďaka tomu dokonca viete podchytiť aj možné nedostatky očakávaného procesu upratovania. Výhodou je aj to, že si nemuste držať všetko v hlave, „uvoľní sa miesto“ na ďalšie nápady.

Časový harmonogram

Pred tým, ako sa pustíte do vyššie spomínanej teoretickej prípravy, spravte menší prieskum v teréne. Rozdeľte svoj byt na jednotlivé zóny podľa miestností. V každej jednej zóne strávte pár minút, pritom si už môžete robiť poznámky, čo všetko si daná miestnosť vyžaduje.

Až potom sa pustite do napísania konečného plánu. Ku každej jednej úlohe napíše aj predpokladané trvanie, takto sa vám časový harmonogram bude tvoriť skoro sám. V žiadnom prípade nezabudnite na prestávky, to je dobrá prevencia významnejších časových sklzov. Aj keď ste presvedčení o tom, že dokážete fungovať ako na baterky, nikdy neviete, či vám náhodou nezazvoní poštár, nerozleje sa nejaký čistiaci prostriedok, nerozpadne sa šatník atď. Zoznam takýchto nečakaných udalostí je nekonečný.

Nákupný zoznam

Pokiaľ sa o svoju domácnosť staráte pravidelne, základné čistiace potreby určite máte doma. No pre istotu skontrolujte obsah nádob a stav nástrojov. Síce sme stopercentne za ekologickosť, uvedomujeme si aj to, že prastaré handry, polorozpadnuté špongie alebo ošúchané kefky vedia narobiť ešte väčší neporiadok, nehovoriac o efektívnosti.

Možno, že ste v kroku preskúmania terénu našli nejaké kusy zariadenia, ktoré vám už nerobia radosť alebo vo vás vyvolali dokonca frustráciu. Na nákupný zoznam sa preto môžu dostať aj také položky, ktoré nesúvisia priamo s procesom upratovania. Napríklad, ak pri pohľade na vaše smutné izbové rastliny vás prepadne úzkosť, nezabudnite ich prekvapiť novou zeminou alebo kvetináčmi. Pokiaľ váš matrac v posteli nevyzerá úplne zdravo, skúste nájsť nejaký silnejší odstraňovač škvŕn, no pouvažujte aj nad profesionálnym tepovaním. Potom však myslite i na prevenciu a určite si kúpte poťah na matrac. Nie je to veľká položka, no úroveň čistoty vašej spálne môže zvýšiť niekoľkonásobne. Pre kvalitné kúsky navštívte Matrachello.sk, na tejto stránke nájdete dokonca aj hygienickú podložku.

Plán do budúcnosti

My vieme, že chcete zvládnuť všetko perfektne. No pripravte sa na to, že počas upratovania nájdete niekoľko ďalších povinností, pri ktorých si budete musieť položiť otázku: „Teraz alebo potom?“ Majte poruke pero a papier a všetky tieto úlohy si napíšte (nie do telefónu, ten je príliš veľké lákadlo na prokrastináciu). K tomuto zoznamu sa potom vráťte vtedy, keď budete mať všetko kompletne dokončené. Možno, že si na niečo ešte nájdete čas, ale nie je vylúčené, že budete mať skoro hotový plán na povianočnú rekonštrukciu.

Nekonať impulzívne je lepšie aj preto, lebo znížite riziko potreby spätných úprav. Napríklad, ak pri drhnutí vane zistíte, že obklad v kúpeľni si už naozaj zaslúži výmenu, namiesto hlučnej (a v predvianočnom období naozaj nevhodnej) rekonštrukcie si radšej s čajom v ruke a pod stromčekom prezrite, čo ponúkajú jednotlivé online obchody. Rozšíri vám to obzory, nielen v kontexte ceny a funkcionality, ale na Kachlickovo.sk zaručene aj dizajnu a odbornosti.

Vianočná výzdoba

Nezabudnite na to, že ide o predvianočné veľké upratovanie, a váš prístup k sviatkom môže byť akokoľvek pragmatický, štedrovečerným udalostiam sa pravdepodobne nevyhnete. Myslite teda aj na prípravu menu vrátane nákupov potravín. Nenechajte si to na poslednú chvíľu. Aj keď v tomto období vašou prioritou bude skrášľovanie bytu, nákupnú horúčku ovplyvňujúcu dostupnosť v obchodoch nemáte pod kontrolou.

Minimálne týždeň pred postavením stromčeka oprášte vianočné dekorácie. A to doslova. Čistotu si zaslúži každý detail, veď maličkosti robia veľké zmeny. Zvážte aj kúpu nových kúskov do zásoby, a to nielen na stromček, ale do celého interiéru. Skúste ich zladiť, vyhnete sa tak prezdobenému efektu. Zaujímavé kúsky môžete nájsť na Heliumking.sk, a to dokonca aj na žúry a rodinné posedenia.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.