Zóny pre každého študenta

Dielňa je pre kutilov ako malý raj. Ako si ju zariadiť?

Kutilstvo je vaša záľuba alebo predstavuje dôležitú súčasť vašej práce? Tak si zariaďte dielňu alebo skúste tú svoju existujúcu trochu zrekonštruovať. Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám s tým môžu pomôcť.

Miesto je kľúčové

Pred samotným zariaďovaním dielne si dajte čas na plánovanie. Asi najdôležitejšou otázkou v tomto období bude to, ktorá miestnosť môže byť tou pravou na tento účel. Kutilstvo si vyžaduje pokoj, no paradoxne sa zvyčajne spája s hlukom. Navyše dvere neznamenajú prekážku ani špine. Ak teda disponujete pivnicou, garážou alebo záhradným domčekom, patríte medzi najväčších šťastlivcov. Pokiaľ vašou jedinou možnosťou niečo v obytnom priestore, nech je pri kuchyni alebo kúpeľni. Ale v žiadnom prípade si nevyberte priestor, kde sa kvôli niečomu necítite „ako doma“.

Čo sa týka praktických parametrov, vetranie by nemalo byť problémom. Miestnosť by nemala byť vlhká, zatuchnutá, nebodaj plesnivá. Ak vnímate tieto nevýhody, investujte energiu do nápravy. Veď ide nielen o životnosť a funkčnosť nástrojov, ale o vaše bezpečie a zdravie.

Nákupný zoznam

Už máte svoju dielňu, len ju chcete premiestniť niekam inam? Super, tak asi vlastníte aj všetky potrebné nástroje. Ak však vaša zbierka sa práve teraz vytvára, urobte si nákupný zoznam. Premyslite si, čo by ste odkiaľ mohli zohnať, nezabúdajte pri tom na to, že bazáre, aplikácie zamerané na darovanie za odvoz alebo swap skupiny skrývajú poklady.

Premyslite si pracovné procesy typické a bežné pre vašu prácu, píšte si pri tom na papier, čo všetko pri nich potrebujete a používate. No a keď už máte tie písacie potreby poruke, môžete aj kresliť, a to konkrétne provizórny návrh vašej dielne. Takto sa vám naskytne pohľad na to, aký nový nábytok alebo úložné priestory musíte dokúpiť. Pripravte sa na to, že určite na niečo zabudnete, teda, že potreba niektorých položiek sa vám ukáže iba počas práce. Takéto predmety bývajú napríklad predlžovacie káble alebo menšie pracovné lampy.

Nech je svetlo

Dobré osvetlenie je v dielni mimoriadne dôležité, lampy sú pomôckami a zároveň aj bezpečnostnými prvkami. Ak je svetla málo, zabezpečte silnejšie zdroje alebo doplňte miestnosť o nové, ideálne pohyblivé svietidlá. V prvom rade sa zamerajte na oblasť okolo pracovného stola. Nech je dobre osvetlená, ale tak, aby nič nevrhalo tieň na ruky. Majte v zásobe aspoň jednu prenosnú lampu, najlepšie so zakrytou žiarovkou.

Všetko na svojom mieste

Pri vytváraní úložného priestoru a skladovacích riešení sa kreativite medze nekladú. Ale pri usporiadaní nástrojov by ste mali postupovať systematicky. Všetko má mať svoje miesto, výhovorky typu „neskôr to niekam odložím“ je síce lákavé, ale aj indikujúce chaos a neporiadok. Pomôcť vám môže postupovať podľa princípu: „stred je centrum“. Znamená to, že tie najdôležitejšie a najfrekventovanejšie položky by sa mali nachádzať v zornom poli, menej dôležité vzadu a nižšie, resp. úplne vysoko. Napríklad, ak máte doma náhradné zimné či letné pneumatiky, môžete ich uložiť na sezónny spánok do zadných častí regálov. Nie ja samozrejme jedno, akým spôsobom ich na dlhé mesiace odložíte, návod a ďalšie užitočné informácie môžete získať od expertov na Oponeo.sk.

Skúste odolať pokušeniu vnímať podlahu ako skladovací priestor. Jednak je to prvý krok k ľahostajnému postoju ku skladovaniu, ale zabraňuje aj v precíznom upratovaní. Aj tie drobnosti, ktoré fakt neustále používate, napríklad ceruzky, baterka alebo kalkulačka, majte v krabici alebo košíku, nie len tak „hocikde“.

Všade dobre, v dielni je „ako doma“

Viete, čo môže zvýšiť vašu produktivitu? Ak pracujete v prostredí, v ktorom sa cítite dobre a na ktoré sa tešíte. Zariaďte si dielňu komfortne s prvkami, ktoré vám budú pripomínať pohodlie domova (alebo teda obytné miestnosti vášho bytu). Niekedy pomôže aj jedna fotka s príjemnou spomienkou, no nebráňte sa ani nápadu mať oddychový kútik. Ale naozaj pohodlný. Staré, z domácnosti už dávno vyradené deky nedokážu nahradiť gauč, radšej si pozrite nejaké nové, ale lacné matrace. Takýto kus nábytku je flexibilný, môže slúžiť ako sedačka, posteľ aj bezpečnostný prvok. Je flexibilnejší ako sedacia súprava – či už pri prenose alebo počas upratovania. Presne takéto nájdete na Zdravotne-matrace.sk v rôznych prevedeniach, rozdelené do niekoľkých kategórií prehľadne a zrozumiteľne.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1911/dielna-je-pre-kutilov-ako-maly-raj-ako-si-ju-zariadit/