Aké obrazy sa hodia do obývačky? Inšpirujte sa našimi tipmi!

Piatok, 20.01.2023 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Chceli by ste oživiť obývačku vo vašej domácnosti niečím netradičným? Obraz na stenu môže byť skvelou voľbou. Nielenže dodá miestnosti výnimočný charakter, ale naviac vo vás pri každom pohľade vyvolá príjemné pocity. Otázka však znie – aké motívy sa hodia do obývačky a na čo myslieť pri kúpe?

Obývačka je často označovaná ako najreprezentatívnejšia miestnosť v domácnosti. Predsa len, keď si k sebe pozvete nejakú návštevu, zrejme ju usadíte práve sem. Preto je dôležité nepodceňovať jednotlivé prvky zariadenia. Snažte sa ich doladiť tak, aby vzbudzovali tie najlepšie pocity a vytvárali harmonický priestor, v ktorom sa budú ľudia cítiť skvele.

Ako doladiť obrazy do obývačky, aby splnili svoj účel a dodali vašej domácnosti punc exkluzivity?

Na veľkosti záleží!

Obrazy do obývačky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, takže výber je naozaj široký. Aký rozmer bude najlepší pre vás? Zvážte nielen dostupné miesto na stene, ale aj celkovú veľkosť obývačky. Pokiaľ je kompaktnejšia, príliš veľký obraz na stene by ju ešte viac opticky zmenšil. To zrejme nechcete. V takomto prípade budú lepšou voľbou menšie obrazy, ktoré naopak dokážu opticky mierne zväčšiť priestor.

Pokiaľ máte veľkú obývačku s rozsiahlou nevyužitou plochou steny, skvelou voľbou môžu byť viacdielne obrazy. Zaujímavým riešením sú tiež sety obrazov. Tie pozostávajú z niekoľkých samostatných kúskov, ktoré majú podobný motív.

Kam umiestniť obraz?

Základné pravidlo znie – obraz by mal byť umiestnený približne vo výške očí stojaceho dospelého človeka. Obľúbeným miestom na montáž je stena za sedačkou. Dobrou voľbou vie byť aj stena v okolí televízora. Dávajte si však pozor na to, aby obraz nebol príliš blízko TV. V opačnom prípade hrozí, že bude pôsobiť rušivo pri pozeraní vašich obľúbených filmov či seriálov.

Menšie obrazy môžete umiestniť na poličky, respektíve, do voľných miest medzi kusmi nábytku. Kreativite sa medze nekladú! 

Najlepšie obrazy do obývačky

Je len na vás, či sa rozhodnete pre obraz na plátne alebo korku. Najdôležitejšie sú motívy. Ktoré sa vo všeobecnosti najviac hodia do obývačky? Prinášame vám niekoľko inšpirácií, spomedzi ktorých si určite vyberiete aj vy!

Prírodné motívy

Výhodou prírodných motívov je skutočnosť, že pôsobia upokojujúco na ľudskú psychiku. Keď sa na ne pozeráte, mozog dokáže lepšie relaxovať, budete sa cítiť príjemne a oveľa rýchlejšie z vás opadne stres. Skvelou voľbou sú motívy rastlín, lesov, lúk, hôr, zvierat, ale napríklad aj snehu či mora.

Obrazy s motívom miest

Pokiaľ ste milovníkom veľkomestského životného štýlu, obrazy miest si rozhodne zamilujete. Pôsobia motivačne a interiéru dodávajú moderný nádych. Zohnať ich viete v decentnom čierno-bielom, ale aj pestrofarebnom prevedení. Je už len na vás vybrať si, čo lepšie zapasuje do vašej obývačky.

Vintage a retro obrazy

Mnohí ľudia si dnes zariaďujú svoje domácnosti vo vintage či retro štýle. Ak k nim patríte aj vy, obrazy s týmito motívmi budú nepochybne skvelou voľbou. Dokonale nadviažu na zvyšok dizajnu domácnosti a perfektne ho dotvoria.

Pop art obrazy

Milujete extravaganciu a chcete vašej obývačke takpovediac „dodať šťavu“? Rozhodnite sa pre unikátne pop art obrazy, ktoré doslova žiaria výnimočnými farbami a motívmi. Sú dobrou voľbou do moderne zariadených interiérov pôsobiacich chladným a fádnym dojmom. 

Obrazy s citátmi a nápismi

Motivujú, inšpirujú, no zároveň skrášľujú interiér. Presne také sú moderné obrazy s citátmi, ktoré môžu byť tiež veľmi dobrou voľbou do obývačky. Vždy, keď sa na ne pozriete, vám pripomenú dôležité životné hodnoty a vyčaria úsmev na tvári.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.