Spolu meníme Slovensko

Streda, 01.02.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Patríš medzi ľudí, ktorí vždy chceli od života viac? Zdá sa ti, že máš vyššie ambície ako tvoji rovesníci? Túžiš po prostredí, kde využiješ svoj potenciál naplno a nebudeš stagnovať? Máme pre teba riešenie! Nexteria Leadership Academy (NLA) je 3-ročný vzdelávací program, ktorý v septembri 2023 otvorí svoje brány už po štrnástykrát. Každoročne príjme približne 40 mladých ľudí, ktorí chcú na sebe pracovať, zlepšovať sa a meniť svet k lepšiemu.

V Nexteria Leadership Academy (NLA) sa nepozerajú na tvoje výsledky v škole. Pri výberovom procese je dôležitá angažovanosť, zapálenie a záujem o okolie, oceňujú sa aktivity ako dobrovoľníctvo, pracovanie na sebe či osobné napredovanie.

Znie to ako sen podobajúci sa na škandinávsky vzdelávací systém, však? NLA však nie je náhrada tvojej vysokej školy, len veľmi príjemný a obohacujúci doplnok, ktorý vytuní tvoje CV-čko.

Študentka Dominika a jej príbeh

Dominika Bodorová, študentka manažérskej psychológie, je prváčkou v NLA. Hovorí:

“NLA som objavila práve vtedy, keď som nevedela, ktorým smerom sa uberať. Snažila som sa nájsť niečo, kde by som objavila svoje silné stránky a následne ich efektívne využívala. V NLA som dostala množstvo príležitostí nájsť, čo ma baví a následne to využívať napríklad na stáži či pri projektoch v praxi.”

Práve projekty v praxi sú neoddeliteľnou súčasťou štúdia v NLA. Ide o reálne zadania v TOP firmách, kde sa študenti učia pracovať v tímoch, efektívne komunikovať, hľadať a prezentovať riešenia problémov a zodpovednému prístupu ku svojim povinnostiam. Študenti si môžu vybrať projekt, ktorý je ich srdcu najbližší, či už pôjde o pomoc vo verejnej správe, neziskovom sektore či biznise, každý má niečo do seba a prináša množstvo know-how.

Akým zmysluplným aktivitám sa popri škole venovať?

Popri škole majú študenti zväčša množstvo voľného času, ktorý však veľakrát využívajú neefektívne. Napriek obmedzenému študentskému rozpočtu sa však môžeš aj ty venovať aktivitám, ktoré ti z dlhodobého hľadiska prinesú úžitok.

Už spomínané dobrovoľníctvo ti môže v mnohom otvoriť oči. Okrem toho, že pri vykonávaní nezištnej a zmysluplnej činnosti máme zo seba dobrý pocit a vnímame seba samého ako lepšieho človeka, už aj pár hodín dobrovoľníckej aktivity týždenne môže mať veľký dopad na spoločnosť.

Mnohé neziskové organizácie funguje najmä vďaka dobrovoľníkom a každý človek vie byť prínosom, akousi malou kockou veľkého puzzle. Ak sa však takýchto kociek nazbiera mnoho, vznikne obraz, ktorý ako celok bude dávať zmysel.

Obhliadni sa aj po neplatených či platených stážach. Na pracovisku vieš nazbierať množstvo skúseností, ktoré neskôr zužitkuješ v ozajstnom zamestnaní. Firmy hľadajú mladých talentovaných ľudí, ktorí sa chcú stať expertmi vo svojom odbore. Využi príležitosť absolvovať študentské programy vo firmách, ktoré ti otvoria dvere do budúcnosti.

Čo robiť popri štúdiu

Po vysokej škole možno zistíš, že v tvojom veku by si už mal mať niekoľko rokov skúseností. Ak sa počas školy budeš orientovať len na akademické výsledky, môže sa ľahko stať, že budúceho zamestnávateľa neohúriš. Stáž či práca na projekte ti vie veľmi pomôcť.

Kľúčom k úspechu je podľa mnohých inšpiratívnych ľudí vytrvalosť. Pracuj na sebe denno denne, posúvaj sa malými krokmi vpred a čakaj na výsledky. Dôležité je vytrvať, aj keď sa ti moc nechce, radšej spraviť málo ako nič.

Skvelým spôsobom, ako môžeš na sebe pracovať kedykoľvek, je napríklad čítanie seba rozvojovej a motivačnej literatúry či počúvanie podcastov. Nechaj sa inšpirovať rozhovormi so zaujímavými ľuďmi. Prečítaj si múdre slová od osôb, ktorí to v živote dotiahli ďaleko.

Dominika má pre teba jeden netradičný tip na rozvoj:

“Cestuj. Cestuj, spoznávaj, nechaj sa očariť inými kultúrami. Zbieraj zážitky, vytváraj si spomienky, maj oči na stopkách a vnímaj okolitý svet. Častokrát musíme vyjsť zo svojej bublinky, v ktorej žijeme, do veľkého sveta, aby sme si uvedomili, aká nedokonalo dokonalá je tá naša bublinka. Cestovanie ti ukáže, aký je svet v skutočnosti-bez všetkej drámy, ktorú poznáme z médií, nepritiahnutý za vlasy, až neobyčajne obyčajný.

A potom sa vráť. Choď s kamošmi von, rozprávaj, zdieľaj, čo si videl a šír pokoru a dobrú mienku o svete. Zistíš, aký si v skutočnosti maličký oproti celému svetu. V mnohých situáciách spoznáš (alebo aj nespoznáš) sám seba, a práve to ti pomôže rásť.”

Príležitostí na rozvoj je viac než dosť, musíš však hľadať na správnych miestach. Nexteria Leadership Academy ti ponúka skvelý odrazový mostík do sveta vzdelávania, sebarozvoja a inšpiratívnych ľudí a to už 14 rokov.

Tak neváhaj a prihlás sa už dnes!

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.