Si pripravený povedať áno?

Pondelok, 13.02.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Slovenský Červený kríž sa viac ako 60 rokov venuje osvetovým aktivitám v oblasti bezpríspevkového darcovstva krvi. Už 28 rokov, vždy vo februári, pripomína kampaňou Valentínska kvapka krvi potrebu pravidelných darcov krvi a neustáleho získavania nových darcov krvi medzi zdravými ľuďmi. Tohtoročná kampaň Slovenského Červeného kríža sa začína 13. februára a potrvá do 10. marca 2023.

Snáď každý z nás má vo svojom okolí darcu krvi. Alebo naopak, pozná niekoho, kto krv druhého človeka potreboval a tá mu zlepšila zdravie, či doslova zachránila život. A sú medzi nami aj ľudia, ktorí si na vlastnej koži vyskúšali obe strany.

Aneta Parišková ako ambasádorka darcovstva krvi a donedávna aj darkyňa krvi už vyše desať rokov pomáha nielen počas kampaní šíriť myšlienku bezpríspevkového darcovstva krvi. Pred nedávnom sa však pre vážnu chorobu ocitla na opačnej strane, na strane príjemcu krvi. „Vždy, keď som darovala krv, mala som príjemný pocit, že som niekomu pomohla. Vtedy som si až tak neuvedomovala, že možnosť darovať krv je vlastne veľké privilégium.

Nemôže ju darovať každý. Ja som tú svoju naposledy darovala presne na Valentína, pred tromi rokmi, netušiac, že to bude poslednýkrát v mojom živote. Z ničoho nič som bola aj ja odkázaná na krv od neznámych dobrodincov. Ľudí, ktorých život doslova závisí od pravidelných darcov krvi, je veľa. Za všetkých cítim veľkú vďačnosť a úctu ku každému človeku, ktorí využije možnosť darovať krv a pomôcť tak pacientom, ktorí ju potrebujú, “ hovorí Aneta Parišková.

„Darovať krv nemôže každý. Sloganom kampane sa pýtame tých, ktorí môžu, či sú na to pripravení,“ vysvetľuje ambasádorka darcovstva krvi a zároveň vyzýva: „Ak môžete, prosím, urobte to. Pacientov, ktorí krv potrebujú, je veľa.“

Kto a ako môže darovať krv?

Krv môže darovať každý zdravý človek, ktorý je starší ako 18 rokov a má hmotnosť nad 50kg. Darovanie krvi trvá približne hodinu a darcovi sa na jeden raz odoberá zhruba 450 mililitrov krvi. Na odber sa nechodí nalačno, je vhodné dať si zdravé raňajky a deň pred odberom dbať na vyváženú stravu a pitný režim.

Kde sú odberové miesta?

Odberové miesta sú skoro v každom väčšom meste, nájdite si to najbližšie. Na niektoré odberové miesta sa treba vopred objednať, inde stačí len prísť počas ordinačných hodín.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.