Ako má vyzerať správne zariadená študentská izba?

Piatok, 17.02.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Štúdium, podobne ako práca, si vyžaduje motivujúce a príjemné prostredie. Ak je študentská izba zariadená správne a vkusne, bude sa v nej lepšie učiť aj žiť. Ako by mala vyzerať ideálna izba pre študenta?

Do zariaďovania zapojte aj študenta

Študentská izba je už len krok od izby pre dospelých, takže by sa do zariaďovania mal zapojiť aj samotný študent. Koniec koncov bude to on kto v nej strávi najbližšie roky. Možno si časť nábytku nakoniec presťahuje aj do svojho prvého samostatného bývania, alebo z nej po jeho odchode spravíte pracovňu alebo hosťovskú. Kvalitné drevené postele, stôl či nábytkovú zostavu tak určite využijete.

Primárne sa treba samozrejme sústrediť na to, aby izba spĺňala potreby študenta. Ideálne je zariadiť izbu nábytkom v neutrálnych alebo pastelových farbách a s nadčasovým dizajnom. Avšak berte do úvahy aj názor vášho potomka, aby sa v izbe cítil komfortne a rád v nej trávil čas.

Farebný akcent na doplnkoch alebo jeden výraznejší kus nábytku ničomu neuškodí. Zamerať by ste sa mali na kancelársky nábytok, ktorý by už v tomto období mal nahradiť ten detský, ktorý je o poznanie farebnejší.

Izbu rozdeľte na funkčné zóny

Študentská izba nie je iba miesto aj učenie, ale aj odpočinok a trávenie voľného času. Časť určená na učenie by mala byť vybavená dostatočne veľkým pracovným stolom a kvalitnou stoličkou. Na kancelárskej stoličke určite nešetrite, pretože je dôležitá pre správne a zdravé sedenie. Rovnako dôležité je aj osvetlenie, teda stolná lampa. Ak je to možné, mali by ste v maximálnej možnej miere využiť prirodzené svetlo a teda umiestniť stôl k oknu.

V študijnej zóne by mali byť aj úložné priestory na knihy, učebnice, kancelárske potreby a podobne. Využiť sa dá priestor pod stolom kam sa zmestia úložné kontajnery, alebo si vyberte písací stôl s dostatkom skriniek a zásuviek.

Efektívne sa dá využiť aj priestor nad stolom na umiestnenie políc a policových systémov a nástenky. Myslite na to, že táto zóna je určená najmä na štúdium, takže vyberajte skôr neutrálne farby a nepreháňajte to ani s doplnkami. Čím menej vecí bude odpútavať pozornosť od učenia, tým lepšie. 

Zóna pre oddych a kreatívne činnosti je základ

Pohodlné pohovky, sedacie vaky alebo kreslo sú ideálne na relaxovanie a oddych, čítanie kníh alebo čas strávený s mobilom alebo tabletom v ruke. Aj to však patrí k odreagovaniu sa počas študijnej prestávky. Z oddychovej zóny by mal vyžarovať pokoj a mala by byť maximálne komfortná. Tretia zóna je venovaná voľnočasovým aktivitám a tak by mala podporovať kreativitu. Ide teda o vytvorenie miesta pre záujmy a koníčky. Nech už bude izba pre študenta zariadená akokoľvek, dbajte na to, aby bola usporiadaná funkčne a prakticky, aby v nej mohol plnohodnotne tráviť čas.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.