Zóny pre každého študenta

Šperky s kľúčikmi a zámkami – tradičné symboly v nadčasovom poňatí

Niektoré šperky sú viac než iba jednoduchým doplnkom. Špeciálny význam majú predovšetkým tie, ktoré sme dostali od blízkeho človeka z lásky alebo sme si ich zaobstarali sami, pretože vyjadrujú niečo veľmi osobné. Šperky mali tiež vždy úžasnú moc byť svojmu nositeľovi pripomienkou dôležitých životných momentov. Skvelým príkladom sú prívesky kľúčikov a zámkov, ktoré majú veľa významov a skrytých symbolov. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Symbolika kľúčikov a zámkov

Odnepamäti ľudia nosili prstene, náhrdelníky či náramky ako amulety, ktoré ich mali ochrániť pred zlými silami alebo priniesť lásku, šťastie a prosperitu. Kľúčiky patria medzi tradičné symboly s dlhou históriou a ich význam je trochu zahalený tajomstvom. Vo všeobecnej rovine im bola prisudzovaná moc otvoriť či objaviť niečo neznáme. V kultúrach dávneho východu boli darované pre šťastie. Verilo sa totiž, že kľúč nosený ako prívesok môže pritiahnuť k svojmu nositeľovi bohatstvo a blahobyt.

Čo kľúčom otvoríte, je už len na vás

Dnes sa symbolika kľúčikov a zámkov presunula viac do roviny vzťahov a osláv významných životných míľnikov. Zvykom je napríklad darovať šperky s kľúčom k 21. narodeninám. Práve tie boli považované ako vstup do dospelého života, podobne ako maturita či promócie. Najčastejšie má však tento motív význam „kľúčika od srdca“, ktorým darujúci vyjadruje lásku, dôveru a oddanosť. Je to preto ideálny darček v romantickom vzťahu, pokiaľ chceme dať najavo, že ho berieme naozaj vážne.

Ako vrstviť šperky so symbolikou

Šperk s kľúčikom je obvykle sám o sebe už výrazným doplnkom, ktorý upúta pozornosť. Okrem náhrdelníka môžete zvoliť aj jemný zlatý náramok s príveskom kľúča. Tieto šperky sa perfektne hodia aj na vrstvenie s minimalistickými šperkmi a s istou dávkou opatrnosti aj s inými symbolmi. Aj tu platí, že menej je viac. Veľmi štýlovo bude pôsobiť spojenie kľúča so zámkom, dvoch prepojených symbolov. Luxusným variantom je prívesok s diamantom, ktorého ligot zo šperku robí veľmi elegantný doplnok aj pre slávnostnejšie príležitosti.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1940/sperky-s-klucikmi-a-zamkami-tradicne-symboly-v-nadcasovom-ponati/