Zóny pre každého študenta

Trinásty ročník TEDxBratislava už nedočkavo klope na dvere

V Bratislave sa uskutoční už trinásty ročník podujatia TEDxBratislava a to 27. mája 2023 v priestoroch znovuotvorenej Slovenskej národnej galérie. Hlavná téma tohtoročného podujatia nesie názov Z tmy do svetla. Na prvý pohľad môžu tieto slová označovať mnohé. Ako tento pojem poňali organizátori podujatia nám priblížili projektoví manažéri Martina Godalová a Vojtech Plutzer.

“Téma "Z tmy do svetla" je pre tento ročník TEDxBratislava akoby šitá na mieru. Okrem toho, že rečníci a rečníčky vystúpia za svetla, v priestoroch nádhernej Slovenskej národnej galérie, bude podujatie aj tento rok nabádať k poznaniu nových myšlienok a príbehov. Z tmy do svetla má preto hlbší význam - je to cesta od neznámeho k známemu, pričom najdôležitejší je práve ten proces, akým sa dostávame z jedného bodu do druhého.”

Popri inšpiratívnych vystúpeniach na účastníkov podujatia čaká sprievodný program pozostávajúci z networkingu a oddychových aktivít, niekoľkých umeleckých vystúpení, a novinky v podobe moderovaných diskusií s rečníkmi. Vstupenky na podujatie sú už v predaji.

Medzi prvých odhalených rečníkov patrí dokumentárny fotograf Marek Pupák, ktorého hlavnými motívmi tvorby je dokumentovanie života a doby, v ktorej žije a najmä ľudí, ktorí sú jeho súčasťou. Medzi jeho aktuálne najznámejšie projekty patrí dokumentárny projekt Blue Grandma na sociálnej sieti Instagram, ktorý zachytáva vzťah s jeho modrovlasou babičkou. Podnikateľ Hugo Repáň a jeho recyklačný projekt EcoButt, v rámci ktorého premieňa cigaretový odpad na stavebný materiál na opravu ciest a chodníkov. S projektom začal ešte počas štúdia na vysokej škole a dnes vedie úspešný podnik, ktorý má za sebou niekoľko úspešných realizácií.

Vedecký pracovník Adrián Purkart pôsobiaci na Katedre zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Hlavnou špecializáciou jeho vedeckého výskumu sú mravce, a v rámci svojho pripravovaného talku “Mravčie society” odhalí tajomstvá sveta tohto sociálne žijúceho hmyzu. A zakladateľ sociálneho podniku Deeply, Lukáš Priškin, kde sa snažia búrať predsudky voči zdravotne a sociálne znevýhodneným ľuďom vytváraním flexibilných pracovných miest v upratovacích službách. 

Vstupenky na podujatie nájdete na stránke tedxbratislava.sk za cenu 69 eur. Súčasťou vstupenky je aj celodenné občerstvenie a bezplatný vstup na všetky sprievodné aktivity. Podujatie bude prebiehať v slovenskom jazyku. Vnútorné priestory Slovenskej národnej galérie sú plne bezbariérové.

Podujatie TEDxBratislava organizuje skupina dobrovoľníkov združená okolo najväčšieho a zároveň najstaršieho TEDx podujatia na Slovensku, TEDxBratislava. Popri hlavnom podujatí pripravujú počas roka aj menšie formáty, Salon a Women, so zámerom otvárať nevšedné témy a prinášať “myšlienky hodné šírenia”.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1964/trinasty-rocnik-tedxbratislava-uz-nedockavo-klope-na-dvere/