Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca

Piatok, 05.05.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca si každý rok 8.mája pripomína narodenie svojho zakladateľa, Švajčiara Henryho Dunanta. Tento deň je ustanovený ako Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Pre Slovenský Červený kríž tento rok oslavy vyvrcholia už 3.mája, kedy na pôde Územného spolku SČK Bratislava – mesto privítame prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca tento rok oslavuje 160 rokov od svojho založenia. V Slovenskom Červenom kríži sme hrdí, že aj my sme súčasťou tohto pôsobivého príbehu ľudskosti.

Za 160 rokov sme ako ľudstvo nevídaným spôsobom zdokonalili technológie zabíjania a ničenia. No na ich protiopóle stojí po celý čas rovnaká sila - človek a jeho vôľa konať dobro a pomáhať. Aj v Slovenskom Červenom kríži sa usilujeme zmierňovať utrpenie ľudí, a tiež mu predchádzať. Uplynulý rok preveril naše schopnosti v tomto smere bezprecedentným spôsobom. Obstáli sme – vďaka obrovskému nasadeniu našich zamestnancov a dobrovoľníkov. Práve na ich odvahe, pokore a odhodlaní stoja základy našej humanitárnej organizácie. Či už sa angažujú v oblasti humanitárnej pomoci, poskytovania prvej pomoci, darcovstva krvi, sociálnej práce alebo psychologickej prvej pomoci. Dobrovoľníci sú preto ústrednou témou našich tohtoročných osláv.

Dlhoročným dobrovoľníkom je aj súčasný prezident Slovenského Červeného kríža MUDr. Jozef Köppl. „Len človek, ktorý robí niečo nezištne a s otvoreným srdcom dokáže pomôcť tomu, aby dobro v našej spoločnosti nebolo pošliapané. Som veľmi rád, že práve Slovenský Červený kríž je organizáciou, ktorá má veľmi širokú dobrovoľnícku základňu. Každý, kto chce pomôcť svojmu okoliu, je u nás vítaný. A nemusí to byť iba darca krvi. Potrebujeme aj ľudí, ktorí sa venujú humanitárnej pomoci alebo pomôžu v sociálnej, či psychologickej oblasti. Toto všetko sú naši dobrovoľníci, ktorých si ja nesmierne vážim.“

Na stretnutí s pani prezidentkou sa zúčastnia i dobrovoľníci z ostatných územných spolkov SČK.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.