AMAVET na Regeneron ISEF 2023 USA v Dallase

Piatok, 19.05.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Najprestížnejšia projektová súťaž stredoškolákov na svete začalaV týchto dňoch 13. - 19. mája sa koná v Dallase, USA, najprestížnejšia projektová súťaž stredoškolákov Regeneron ISEF (International Science and Engineering Fair). Súťaž sa koná každoročne s celkovým počtom vyše 1800 účastníkov z viac ako 75 štátov sveta. V tomto roku sa súťaže Regeneron ISEF zúčastňujú opäť slovenskí finalisti Festivalu vedy a techniky AMAVET z roku 2022 (FVAT 2022) – Ľudmila Kvašňovská s projektom "Smart Theranostic Lipid-Based Nanoparticles for Breast Cancer Treatment Using Hydrophobic Cytostatics" v kategórii Materials Science, ktorá je z Gymnázia Jozefa Miloslava Hurbana v Čadci. Ďalšími reprezentantmi AMAVET-u a Slovenska sú Vanessa Cisková a Vanesa Smoľaková s projektom

"Evidence and Management of Warehouses With Eco-Based Materials" v kategórii Systems Software, zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove.

Ľudmilu Kvašňovskú, vďaka výhre na FVAT 2022, prijali na vysokú školu bez prijímačok: „V projekte som sa venovala príprave a štúdiu lipozomálnych nanočastíc, schopných transportovať hydrofóbne liečivo docetaxel, vďaka čomu môžeme dosiahnuť cielenú a efektívnejšiu liečbu rakoviny prsníka. Osobne sa najviac teším na aktivity s ostatnými súťažiacimi.

Vanessa Cisková a Vanesa Smoľaková vo svojom projekte sa zamerali na drevospracujúci priemysel. Ide o multiplatformový program na evidenciu a manažment skladových zásob. Poukazujú v ňom najmä na neúplné využitie materiálu a dávajú dôraz na bezpečnosť a správne spracovanie údajov: „Výhra na FVAT a postup na ISEF 2023 nás inšpirovali k ďalšej práci a zdokonaľovaniu nášho projektu, aby sme čo najlepšie reprezentovali AMAVET, školu, Slovensko, ale aj seba. Účasť na takomto festivale je pre nás veľmi veľkou príležitosťou a sme za ňu vďačné. Už pri príprave sme nadobudli množstvo vedomostí a skúseností, ktoré budeme môcť využiť v našich životoch. Do USA sa veľmi tešíme na spoznávanie nových ľudí, práve v našom odbore, na zaujímavé pamiatky, jedlo, ale aj na program, ktorý bude na festivale. Veríme, že nám ISEF ponúkne ďalšie možnosti a príležitosti na budovanie našej budúcej kariéry v oblasti technológií, a že spoznáme mnoho ďalších talentovaných inovátorov z celého sveta.“

V týchto chvíľach všetky tri dievčatá majú za sebou slávnostný otvárací ceremoniál a pripravené prezentačné stánky so svojimi projektami. Po prebudení ich čakajú prezentácie pred náročnou odbornou porotou. Veríme, že ako po minulé roky bude vlajka Slovenska viať pri oceňovaní tých najúspešnejších z 1800 účastníkov z celého sveta!

Vedúci výpravy, amaveťák, RNDr. Marián Babinčák, PhD. je už po druhýkrát súčasne aj členom odbornej hodnotiacej komisie a budeme sa po skončení súťaže tešiť aj na jeho skúsenosti z USA.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.