Podujatie TEDxBratislava má za sebou trinásty ročník

Streda, 07.06.2023 08:00 redakcia
Správy pre študentov

V sobotu 27. mája 2023 sa uskutočnil trinásty ročník podujatia TEDxBratislava. Tohtoročné podujatie ponúklo trinásť inšpiratívnych vystúpení, umelecký program, sprievodné aktivity a bohatý catering. Výnimočnosť tohto ročníka podčiarkla aj zmena tradičného júlového dátumu a najmä priestorov, v ktorých sa podujatie uskutočnilo.

Hlavnou témou “Z tmy do svetla” previedli účastníkov rečníci a rečníčky vo vynovených priestoroch Slovenskej národnej galérie. Zazneli témy z oblasti umenia, vedy, inovácií, prekonávania hraníc, ale aj talky otvárajúce témy spoločenských stereotypov a predsudkov. Medzi blokmi vystúpení prebiehali v priestoroch moderované diskusie, do ktorých sa účastníci mohli zapojiť pomocou aplikácie.

Trinásty ročník otvoril podnikateľ Hugo Repáň so svojím talkom o recyklačnom projekte EcoButt, v rámci ktorého mení cigaretové ohorky na stavebný materiál na úpravy ciest a chodníkov. Nasledoval Lukáš Priškin, zakladateľ sociálneho podniku Deeply, v ktorom sa snažia cez kvalitne odvedenú prácu búrať predsudky voči zdravotne a sociálne znevýhodneným ľuďom a zároveň vytvárať flexibilné pracovné miesta. Manažérka Lucia Morvai, stojaca pri zrode systému zálohovania plastových fliaš a plechoviek na Slovensku, prezradila vďaka čomu je projekt taký úspešný a ako využiť túto skúsenosť pri riadení iných projektov. Prvý blok uzavrel expert na digitálne inovácie Filip Dřímalka s konceptom nepráce a prečo je dôležité sa v tejto progresívnej dobe prispôsobiť a nadobudnúť nové dovednosti.

Druhý blok vystúpení otvorila saxofonistka Lenka Molčányová s hudobným doprovodom v podaní Pavla Berezu. Po umeleckom vystúpení účastníkov podujatia previedla spisovateľka Iryna Zelyk pojmom emocionálna záhrada, predstavujúcim dôležitosť porozumenia našich, ako aj detských pocitov, a ich vzájomné rešpektovanie, spracovávanie a prijímanie a to najmä v dnešnej uponáhľanej dobe. Za ňou nasledovala Denisa Šulcová, prvá slovenská horská vodkyňa, ktorá popri materstve a navzdory všetkým “prečo by” išla za svojím snom a získala najvyššie vzdelanie v lezeckej brandži - certifikát medzinárodného horského vodcu UIAGM. Na záver druhého bloku vystúpili inštruktori sebaobrany Jasmína a Pavel Houdekovci propagujúci prevenciu násilia cestou emancipačnej sebaobrany, ktorej základom je spoznať a obhájiť svoje hranice.

Aj tretí blok zahájilo umelecké vystúpenie v podaní hudobníka Martina Geišberga, ktorý svojou hudbou na moment preniesol účastníkov podujatia z átria Slovenskej národnej galérie na pomyselnú lúku plnú kvetov a pokoja. V umeleckom duchu sa niesol aj prvý talk tohto bloku a to vďaka vystúpeniu výtvarníka Erika Šilleho, ktorý účastníkov previedol svojimi umeleckými začiatkami a priblížil aká dôležitá je v živote inšpirácia, ale aj potreba vyjadriť sa. Nasledoval zoológ Adrián Purkart, ktorý v rámci talku Mravčie society účastníkov povzbudil k zamysleniu sa nad nami a našim postavením v rámci prírody. Uzavretie tretieho bloku sa nieslo v znamení odpustenia a jeho dôležitosti, ktorým previedla účastníkov psychologička Lucia Záhorcová, ktorá zároveň porozprávala o tom, že si aj napriek tomu, že nie vždy môžeme ovplyvniť to, čo sa nám stane, môžeme vybrať spôsob ako budeme na danú situáciu reagovať.

Posledný, štvrtý blok, otvorila dizajnérka Lucia Ciranová, ktorá účastníkom prezradila, že sa pod pojmom dizajn neskrýva len moderný, zaujímavo vyzerajúci nábytok, ale zmena spôsobu myslenia, pohľadu na vec a nezáväzné pohrávanie sa s tým, ako by mohli byť veci inak. Neurochirurgička Veronika Magočová porozprávala o Parkinsonovej chorobe, ktorá je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením, a o využití bezrámovej metódy na Slovensku pri jej liečbe. Trinásty ročník podujatia TEDxBratislava uzavrel dokumentárny fotograf Marek Pupák s jeho talkom o projekte Blue grandma, ale aj o tom, že fotografie nie sú len aktivita, ale pozeranie sa na svet, hľadanie spojitostí, vzťahov a stôp, ktoré tu po sebe ako ľudia nechávame.

Zážitok z výstúpení rečníkov organizátori obohatili aj o živé diskusie s rečníkmi a rečníčkami v kinosále Slovenskej národnej galérie. Diskusií sa zúčastnili Lukáš Priškin a Filip Dřímalka, Denisa Šulcová a Iryna Zelyk, a taktiež Lucia Záhorcová a Jasmína a Pavel Houdekovci. Záznam z moderovaných diskusií bude možné vypočuť si v rámci podcastu “Vo svojom živle”.

Medzi jednotlivými blokmi vystúpení mohli účastníci navštíviť bookshop, networkingovať, nazrieť do života a fungovania iných komunít, vyrobiť si vlastný kompost, naučiť sa hrať na bicích a mnoho ďalších sprievodných aktivít, z ktorých zážitky si mohli na záver vytlačiť do digitálnej podoby priamo zo svojich smartfónov. Vo vonkajších priestoroch si mohli dopriať bohatý, stále sa meniaci catering, pochutnať si na chutnej káve alebo sa osviežiť zmrzlinou.

Videá z talkov rečníkov a rečníčiek tohtoročného podujatia budú dostupné na YouTube kanáli TEDxBratislava. Organizátori podujatia zároveň začínajú s prípravami na TEDxBratislavaWomen 2023, ktorý sa uskutoční tento rok v októbri.

Konferenciu TEDxBratislava organizuje skupina dobrovoľníkov združená okolo najväčšieho a zároveň najstaršieho TEDx podujatia na Slovensku, TEDxBratislava. Popri hlavnej konferencii pripravujú počas roka aj menšie formáty Salon a Women so zámerom otvárať nevšedné témy a prinášať “myšlienky hodné šírenia”.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.030 s.