Ako dlho trvajú kiahne?

Pomôcky » Ako?

Autor: ypsilon (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 206 slov
Počet zobrazení: 902
Tlačení: 53
Uložení: 66

Ako dlho trvajú kiahne

Doba trvania ochorenia spôsobeného kiahňami (varicella zoster vírusom) sa môže líšiť u jednotlivcov. Vo všeobecnosti sa kiahne vyznačujú nasledujúcimi fázami:

  1. Inkubačná doba: Inkubačná doba kiahní sa pohybuje od 10 do 21 dní, priemerne však trvá približne 14 až 16 dní. Počas tejto doby sa vírus množí v tele, ale nevyvoláva žiadne viditeľné príznaky.

  2. Prodrobná fáza: Kiahne sa začínajú prejavovať vyrážkou a začervenaním pokožky. Tento štádium sa obvykle začína malými červenými škvrnami, ktoré sa postupne menia na malé pľuzgieriky. Vyrážka sa najčastejšie objavuje na tvári, trupe a končatinách.

  3. Fáza plných kiahní: Pľuzgieriky sa postupne menia na vodnaté pľuzgiere, ktoré môžu byť svrbiace a naplnené tekutinou. Tento štádium je považované za najinfekčnejšie obdobie ochorenia. Pľuzgiere sa môžu vyskytovať na tele v rôznych fázach vývoja a postupne sa môžu tvoriť nové.

  4. Formovanie strupov: Po niekoľkých dňoch sa pľuzgiere začnú vysychať a tvoria sa na nich strupy. Tento proces môže trvať približne 1 až 2 týždne.

Celková doba trvania ochorenia kiahňami sa preto pohybuje od 2 do 4 týždňov. Počas tohto času je dôležité udržiavať dobrú hygienu, minimalizovať škrabanie vyrážky a vyhýbať sa kontaktu s inými ľuďmi, najmä s tými, ktorí nie sú imúnny voči vírusu, ako sú tehotné ženy alebo osoby s oslabeným imunitným systémom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Ako?

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.010 s.
Zavrieť reklamu