Hra na čakanie – A. Cope (HK - próza)

Slovenský jazyk » Básne

Autor: katarina05 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 439 slov
Počet zobrazení: 3 046
Tlačení: 147
Uložení: 118

Hra na čakanie – A. Cope (HK - próza)

Lara vyskočila na nohy. Najskôr si nebola istá, kde vlastne je. Nebol tam nijaký les, nijaké kríky. Namiesto toho tam bola betónová podlaha, miska s vodou a akési železné tyče... Rýchlo sa spamätala. Bola v bezpečí útulku pre psov. Lara žasla nad ich rozmanitosťou: boli tam psy drobné a rozmaznané, veľké a zapáchajúce, krátkosrsté, s dlhými ušami, čistokrvné, miešance, psy uhladené a nádherné, tučné a škaredé, šteniatka, dospelé psy, niektoré vysmiate, niektoré smutné – no všetky mali jedno spoločné: túžili po domove.

Lara si všimla, že pekné psy s dobrými spôsobmi sa tu zdržali len pár hodín, zatiaľ čo škaredšie jedince s drsným štekotom tu ostávali oveľa dlhšie. Niektoré strávili v tejto klietke dokonca celé mesiace. Je to hanba, že ľudia si vyberajú podľa vzhľadu, pomyslela si. Možno by som mohla pomôcť jednému z neúspešných psov, aby si ho niekto zobral...

Bruce v klietke 34 tu bol zavretý už šesť mesiacov. Veľa nádejných majiteľov odradila jeho veľkosť a energia. A čo bolo ešte horšie, vždy keď išiel niekto okolo, natoľko ho to rozrušilo, že skákal na mreže a zavýjal ako vlk. Ale keď nablízku nebolo nikoho, Bruce bol ten najpríjemnejší a najtichší pes, akého tu mali. Keď bol čas na cvičenie, Lara ho odviedla nabok.

„Pozri sa, Bruce,“ zaštekala. „Rozmýšľal si niekedy o tom, prečo si tu už šesť mesiacov?

Bruce nebol práve najbystrejší. V skutočnosti takmer nerozmýšľal, ale zúfalo túžil mať rodinu. No čím viac sa o to usiloval, tým to bolo horšie.

Lara ho naučila základy relaxácie a slušných spôsobov. Hneď na ďalší deň sa prizerala, ako zhlboka dýchal a ovládal sa. K jeho klietke sa blížila nejaká pani.

Dobrý chlapec, Brucey, pomyslela si Lara. Nijaké štekanie alebo vyskakovanie. Ostaň pokojný.

Potom, podľa plánu, si Bruce ľahol, prevrátil sa na chrbát a dával najavo, že chce, aby ho poškrabkali po bruchu. Lara videla, ako sa pani zastavila pri klietke 34 a... Poškrabkala ho. Lara vedela, že Bruce bojuje so svojou túžbou skákať a zavýjať. V duchu ho povzbudzovala.

Prekonaj svoju túžbu, chlapče. Buď silný, pomyslela si. Smutné oči, Bruce... urob smutné oči... tak ako sme to cvičili.

Práve v tej chvíli sa Bruce postavil, vzápätí si pred tou paňou sadol a cez mreže jej podal labku. Urobil smutné oči, ako to spolu trénovali.

A pani skrivila tvár do súcitného úsmevu. Keď požiadala, aby otvorili klietku číslo 34, Lara od radosti udrela packou do vzduchu.

Len nijaké skákanie. Dýchaj zhlboka, Bruce, myslela si. Nepremárni teraz svoju šancu. Nezabudni na záverečný pohyb.

A Bruce presne v tej správnej chvíli uštedril panej veľký vlhký lízanec jazykom. Svoju adopciu spečatil.

Lara spolu s ostatnými psami radostne vyla, keď Brucea, vyskakujúceho od radosti, odvádzali preč.

„Ďakujem za radu, Lara, zaštekal. Som tvojím dlžníkom. Uvidíme sa vonku.

Preklad: Richard Mečíř

Z knihy: Psí špión

Vydalo: Arkus (2006)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#proza na prednes pre dospelych #smutná próza #proza na prednes #proza HK

Hviezdoslavov Kubín (HK) – poézia a próza



Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu