Zóny pre každého študenta

Trampoty s vodou – M. Jedinák (próza Hviezdoslavov Kubín)

Trampoty s vodou – M. Jedinák (próza Hviezdoslavov Kubín)

Karolko bol celkom obyčajný chlapec, až na to, že sa preukrutne nerád umýval. Miloval čokoládu, koláče a pudingy, okolo úst mu večne žiaril čokoládový úsmev, ale vode sa oblúkom vyhýbal. Ruky si utieral do nohavíc a ústa do rukávov na košeli. Mama bola zúfalá od neustáleho prania, ale nevedela Karolka prinútiť, aby sa poriadne umýval.

„Už toho mám dosť!“ rozčertil sa jedného dňa otecko. „Odteraz nedostaneš nijakú čokoládu, synku, nijaké koláče, ba ani puding.“

Pre chlapca nastali ťažké časy. Karolko vodu doslova nenávidel. Bál sa aj obyčajných mlák na ceste a dobrodružné filmy o pirátoch a mori nemohol vôbec pozerať, no bez sladkostí nevedel žiť, a tak sa napokon rozhodol umyť. Vošiel do kúpeľne, opatrne otočil kohútikom, tuho privrel oči, strčil ruky pod tečúcu vodu a... Nič sa nestalo. Karolko otvoril oči a to, čo uvidel ho prekvapilo. Voda z vodovodu sa jeho rukám oblúkom vyhýbala a bez toho, že by sa o ne čo i len obtrela, mizla v umývadle. Karolko pohol rukami, aby sa dotkol vodného prúdu, ale ten sa mu opäť uhol.

„Mami, oci!“ pribehol za rodičmi. „Nemôžem sa umyť, voda sa ma bojí, poďte sa pozrieť.“

Rodičia vyvalenými očami sledovali ako Karolko márne naháňa vodu po umývadle.

„To je strašidelné,“ zľakla sa mamička.

„Zvláštne,“ poznamenal otecko, škriabajúc sa za uchom. „Viem, ako vodu oklameme. Napustíme plnú vaňu a Karolka do nej ponoríme.“

Ibaže len čo chlapec položil jednu nohu do vane, voda sa rozostúpila, akoby bola živá. Keď si do vane ľahol celý, voda sa vyšplhala na steny kúpeľne, kde sa vystrašene triasla. Karolko sa nielenže nemohol umyť, ale dokonca ani pávať, pretože voda v bazéne i v jazere sa pred ním zakaždým stiahla do bezpečnej vzdialenosti. Keď pršalo, nepotreboval ani pršiplášť. Dážď sa nad jeho hlavou rozdeľoval a kvapky padali bokom. Keď sa Karolko napil a nenápadne vylial trocha vody z pohára na ruku, hneď odskočila v prudkej krivke na podlahu.

Vyzeralo to beznádejne, keď prišla s nápadom Karolkova mama. Navrhla, aby sa chlapec skúsil umyť v najšpinavšej vode, akú nájdu. Možno kalná voda nebude mať taký strach. Karolko vybehol k zablatenej jame plnej vody a strčil do nej ruku. Voda sa jemne zachvela, akoby chcela uhnúť, ale napokon vydržala. Chlapča sa v jame poriadne vyšpliechalo, čomu sa rodičia veľmi potešili.

Karolko sa naďalej umýval iba v špinavej vode, no vždy o čosi menej kalnej až mu stačili aj obyčajné dažďové mláky. Napokon sa mu podarilo umyť doma v umývadle. Z chlapca sa stal milovník vody. Ruky a tvár si umýval každú polhodinu, trikrát denne sa kúpal alebo sprchoval a do dažďa vychádzal zásadne bez pršiplášťa. V jednom kuse bol mokrý. Všetko, čoho sa dotkol, zostalo vlhké, podlahu pokrývali vlhké šľapaje. Nakoniec sa mamička s oteckom rozhodli, že Karolkovi zakážu kúpanie, ak sa zakaždým poriadne nevysuší uterákom.

Karolko opäť posmutnel, ale vedel, že rodičia to s ním myslia dobre, a tak sa zasa raz vybral do kúpeľne. Tam ho však čakalo nové prekvapenie. Len čo sa priblížil k uteráku, aby sa poriadne osušil, ten pred jeho premočenými rukami vystrašene uskočil!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/basne/22187-trampoty-s-vodou-m-jedinak-proza-hviezdoslavov-kubin/