Zóny pre každého študenta

Latiméria divná

Dĺžka: 1,5-1,8 m
Hmotnosť: 65-98 kg
Pohlavie: Samce a samice
Výskyt: Západná časť Indického oceánu
Status: Ohrozený
Biotopy výskytu: Otvorené more a oceán
Kategória: Latimériovité

Latiméria divná (Latimeria chalumnae) je ryba z čeľade latimériovité, ktorá bola objavená až v roku 1938.

Je typickým príkladom „živej fosílie“. O niektorých druhoch sa pôvodne myslelo, že už dávno vyhynuli, pretože patrí do skupiny, o ktorej sa predpokladalo, že vyhynula pred vyše 65 miliónmi rokov spolu s dinosaurami.

Celá skupina lalokoplutvovcov je zastúpená len jedinou žijúcou čeľaďou – latimériovité a v nej dvoma druhmi – latiméria divná a latiméria indonézska (Latimeria menadoensis; prvý raz opísaná roku 1999). Zástupcovia súčasných latimérií sa veľmi podobajú na svojich vyhynutých predkov-majú pretiahnuté telo, kosodĺžnikovú chvostovú plutvu a párové končatiny s mohutnou svalovinou. Kostra párových plutiev sa podobá na končatiny štvornožcov a lebka sa zas podobá na lebku obojživelníkov. Oplodnenie je vnútorné, sú živorodé a medzi zárodkami sa vyskytuje vnútrotelový kanibalizmus. Sú dravé.

Latiméria divná sa vyskytuje v hĺbke 150-700 metrov pri skalnatých svahoch s podmorskými jaskyňami obmývanými morskými prúdmi. Má veľké, hrubé a ťažké šupiny s lesklými bielymi škvrnkami, svalnaté párové plutvy a nezvyčajnú chvostovú plutvu so stredným lalokom. Prsné plutvy má mimoriadne pohyblivé, vďaka čomu obratne manévruje v skalných puklinách, kde loví ryby a inú korisť. O populáciách latimérie divnej sa vie veľmi málo a jej početnosť sa odhaduje veľmi ťažko, no vzhľadom na to, že má obmedzený areál rozšírenia a je citlivá na lov, vyhlásili ju za ohrozený druh. Ešte pred rokom 1938 ju miestni domorodci poznali a nazývali kombessa a konzumovali ako lahôdku.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/1118-latimeria-divna/