Žraloky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: tandan1
Typ práce: Referát
Dátum: 18.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 398 slov
Počet zobrazení: 15 171
Tlačení: 929
Uložení: 972

Žraloky 

Ryby sú najstaršími stavovcami.Na Zemi sa zjavili pred vyše 400 miliónmi rokov. Rybích druhov je viac ako všetkých obojžovelníkov, plazov, vtákov a cicavcov spolu. Najstaršie boli ryby tŕňoplutvé a panciernaté.

Z nich sa vyvinuli dnešné ryby, ktorých je okolo 30 000 druhov a ročne je objavených asi 100 nových druhov.

Ryby rozdeľujeme do troch hlavných skupín: 

Najprimitívnejšou skupinou su kruhoústnice, ktoré sú priamymi pokračovateľmi starobylých predkov.Majú hadovité telo a nemajú ani šupiny, ani čeluste, ani párne plutvy.

Druhú skupinu tvoria žraloky a raje. Nemajú kosti,ale len chrupavkovitú kostru.Táto veľmi stará skupina obýva morské vody i dno už asi 300 miliónov rokov.

Charakteristické sú šupinami, ktoré majú sklovitý povlak ako ľudské zuby.Takáto drsná žraločia koža sa nazýva šagrén.Používala sa aj namiesto brúsneho papiera.

Žraloky používajú plutvy len málo, plávajú priamo a rýchlo, ťažko sa však zastavujú.Na oboch stranách hlavy hneď za očami majú žiabrové otvory(spiraculum), ktorými pri dýchaní nasávajú vodu.

Žralok ľudožravý

- najväčšia dravá ryba

Žralok ľudožravý, nazývaný aj žralok modrý, je pomerne vzácny.Hojnejší je len v oceánoch okolo južnej a západnej Austrálie, Nového Zélandu, južnej Afriky, Chile, Severnej Ameriky,Japonska a v častiach Stredozemného mora a Jadranského mora.

Samec môže výnimočne dorásť do dĺžky 7 m, priemerná dĺžka žraloka ľudožravého sa však pohybuje od 4 do 5 metrov a hmotnosť môže mať až 2 000 kg.Dožíva sa vysokého veku -70 až 100 rokov.Po celý život sa mu nahradzujú staré alebo vylomené zuby novými.

Takto mu ich môže dorásť za život aj niekoľko tisíc.Má najlepší čuch zo všetkých rýb, dokáže zacítiť pach krvi na veľmi veľkú vzdialenosť.Každoročne napadne asi 60 ľudí.Jeho útoky sú však skôr výstrahou, do človeka zahryzne len raz.To svedčí o tom, že napriek pretrvávajúcim názorom o ľudožravosti žralokov, tieto paryby v skutočnosti ľudožravé nie sú.

Do dĺžky 6 m dorastá ešte päť dravých druhov:

  • žralok grónsky
  • žralok tichomorský
  • žralok mladkohlavý
  • žralok tigrovaný
  • žralok líščí 

Žralok obrovský

- najväčšia ryba

Dosahuje dĺžku 14 až 18 m a hmotnosť do 20 t.Napriek svojej veľkosti sa živí drobným planktónom, je neškodný a má neagresívnu povahu.Podobné rozmery dosahuje aj žralok veľký.Tak ako žralok obrovský aj on nepatrí medzi pravé ryby, zaraďovaný je medzi chrupavkovité paryby.

Žralok kladivohlavý

Žraloky stopujú korisť podľa zápachu.Nozdry tohto strašného lovca sú na koncoch jeho hlavy, ktorá má tvar kladiva.Keď zaňuchá korisť, točí hlavou zboka nabok,aby určil jej polohu. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu