Mäkkýše

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 196 slov
Počet zobrazení: 10 827
Tlačení: 868
Uložení: 899
Mäkkýše
Mäkkýše sú suchozemské, sladkovodné i morské živočíchy. Telo sa skladá zvyčajne z hlavy, vnútornostného vaku (prekrytým plášťom) a svalnatej nohy. Produktom plášťa je vonkajšia schránka (ulita, lastúra), tvorená z uhličitanu vápenatého. Mäkkýše majú mäkké, nečlánkované  telo a slizovitú pokožku.

Život mäkkýšov zabezpečujú vnútorné orgány. Živiny a kyslík v tele rozvádza telová tekutina – krvomiazga. Koluje v otvorenej obehovej sústave. Z ciev sa krvomiazga vylieva medzi tkanivá a činnosťou srdca, ktoré pracuje ako pumpa, sa znovu do nich nasáva. Vylučovacia sústava filtruje telové tekutiny a odvádza z tela odpadové látky. Riadenie vnútorných orgánov zabezpečuje nervová sústava. Je zložená z nervových uzlov uložených v hlave, vnútornostnom vaku a nohe. Z nich vybiehajú nervové vlákna k zmyslovým orgánom (zrak, čuch, chuť, hmat, rovnováha).  Dýchacím orgánom sú pľúcne vaky, alebo žiabre.

Patrí sem pestrá skupina živočíchov, ktoré žijú hlavne v mori, v sladkých vodách a mnohé druhy sa prispôsobili aj životu na súši. Sladké vody osídlili zástupcovia dvoch tried - ulitníky a lastúrniky. Líšia sa stavbou tela, spôsobom pohybu a typom schránky. Morské vody poskytujú vhodné podmienky aj pre najdokonalejšie spomedzi mäkkýšov, aktívne a veľmi pohyblivé hlavonožce. Mäkkýše delíme na:

- ulitníky- slimáky a slizniaky
- lastúrniky- lastúry, šklabky
- hlavonožce- sépie a chobotnice

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Živočíchy sladkých vôd



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu