Pangea a Tethys

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 288 slov
Počet zobrazení: 4 242
Tlačení: 437
Uložení: 452

PANGEA

Pred 200 miliónmi rokov existoval len jeden obrovský kontinent Pangea vybudovaný už pred prvohorami. Pevnina bola obklopená zo všetkých strán jediným oceánom Panthalassa, v ktorom už v tej dobe existoval život (prvé živočíchy vznikli práve v oceáne už pred 1 miliardou rokov - bezstavovce a asi pred 600 miliónmi rokov sa objavili medúzy).

Posuvom kontinentálnych dosiek sa Pangea začala asi pred 165 mil. rokov rozpadávať. Na severe vznikla Laurázia a na juhu Gondwana. Pri rozpade Pangey sa z Panthalassy začali postupne formovať jednotlivé oceány. Vznikol oceán Tethys a pôvodcovia Atlantického, Indického a Tichého oceánu.
Aj v súčasnosti je zem stále v pohybe. Šesť veľkých a niekoľko malých kontinentálnych dosiek sa každoročne posúva o niejkoľko centimetrov.

Laurázia
- prapevnina severnej pologule zahrňovala súčasnú severnú Ameriku, Európu a Áziu. Z juhu ju obmývala Tethys.

Gondwana
- prapevnina obrovských rozmerov sa rozprestierala na južnej pologuli. Zahŕňala veľkú časť južnej Ameriky, Afriky, Austrálie, Indie a Antarktídy. India sa potom oddelila a pohybovala sa smerom k Eurázii. Gondwanu obmývala Tethys zo severu.

Eurázia - prastarý kontinent, ktorý bol formovaný už pri rozpade pevniny Pangea. Geograficky je Eurázia najväčším kontinentom Zeme, ktorý tvoria svetadiely Európa a Ázia.
 

TETHYS

Geológovia pomenovali po Tethys, matke všetkých riek, teplý prehistorický oceán, ktorý sa po rozpade Pangey rozlial naprieč kontinentom. Na severe bol obmedzený Lauráziou a Sibírskym štítom, na juhu Gondwanou. Pôvodne bol 100 - 1500 km široký.

Neustálym posúvaním kontinentálnych dosiek z Tethys vystúpili (vyrástli) na severe Pyreneje, Alpy, Karpaty, Balkán, Kaukaz, Himaláje a iné, na juhu to boli Atlas, Apeniny, Dinaridy, Helenidy a Tauridy. Oceán Tethys bol postupne uzatváraný zo všetkých strán a jeho šírka sa zmenšovala. Alpínskym vrásnením sa napokon rozpadol.

Za zbytky oceánu Tethys v súčasnosti považujeme: Stredozemné more, Čierne more, Kaspické more, Aralské more a iné.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu