Žralok - Kráľ všetkých morí

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 560 slov
Počet zobrazení: 3 101
Tlačení: 203
Uložení: 223

ŽRALOK - "Kráľ všetkých morí"

Vo všetkých moriach a oceánoch existuje viac ako 350 druhov žralokov. Vyskytujú sa najmä v subtropických vodách. Nemajú rady ani veľmi studené, ani veľmi teplé vody. Väčšina druhov žije na otvorenom mori, niektoré však obývajú zálivy a zátoky, prípadne vnikajú do ústi riek a prispôsobia sa životu v sladkej vode.

Patria medzi najstarších obyvateľov morí, ktorí tu žijú už odpradávna bez podstatných vývojových zmien. Vyvinuli sa asi pred 400 mil. rokov. Najstaršou fosíliou je 350 mil. rokov starý pražralok, pochádzajúci z doby 100 mil. rokov pred objavením dinosaurov. Najstaršie fosílie z doposiaľ žijúcich žralokov (žralok biely a žralok mako) sú 65 - 100 mil. rokov staré (to ešte neexistoval ani len predchodca človeka), čo je dôkazom ich dokonalého vývinu a adaptácie na životné prostredie.

Veľkosť žralokov sa pohybuje od 15 cm (mačky) do 18 m (žralok veľrybí). Za najrýchlejšieho žraloka je považovaný žralok mako, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 50 km/h. Žraloky majú aerodynamické telo a plávajú pohybom tela do strán. Nedokážu však cúvať a rýchlo sa obrátiť. Ak žraloky prestanú plávať klesnú ku dnu, takže sú od prírody prinútené k neustálemu pohybu a pripomínajú neúnavných tanečníkov. Majú hrubú kožu, na ktorej sú šupiny štruktúrou pripomínajúce zub. Tieto šupiny sú pokryté sklovinou a majú drieňovú dutinu. Veľa žralokov rodí živé mláďatá. Niektoré druhy však kladú vajíčka uzatvorené v schránke, ktorá ochraňuje plod až do vyliahnutia. Všetky novonarodené žraloky sú hneď odkázané samé na seba.

Všetky žraloky sa živia inými morskými tvormi. Niektoré sa živia morskými cicavcami a rybami, niektoré výlučne rybami, podaktoré ježovkami, mäkkýšmi a kôrnatcami a tie najväčšie filtrujú planktón. Ak má žralok dostatok svojej obľúbenej koristi, tak nič iné nevyhľadáva. Niektoré druhy dokonca dokážu hladovať aj niekoľko mesiacov a prežívajú vďaka tukovým zásobám. Sú žraloky, ktoré za potravou migrujú a preplávajú tisíce kilometrov a naopak sú druhy, ktoré sú prispôsobené životu len na dne. Na lov potravy používajú svoj dokonale vyvinutý sluch a hlavne čuch. Sú schopné zacítiť kvapku krvi v okruhu niekoľkých stoviek metrov. Všetky žraloky sú naviac vybavené veľmi citlivými pórmi tzv. Lorenziniho ampule, ktorými vnímajú elektrické napätie vychádzajúce zo svalov živočícha. Toto všetko z nich robí takmer dokonalých lovcov.

Žralok je nepopierateľným pánom morí a oceánov. Naháňa strach všetkým, aj nám ľuďom. Vďaka zlej povesti, ktorú sme my ľudia žralokom dali, sú postrachom turistických pláží. Je však málo známych prípadov kedy skutočne usmrtili človeka. Z viac ako 350 druhov žralokov je približne 30 označených za nebezpečných. K úrazom dochádza väčšinou z omylu. Napr.: obľúbenou potravou žraloka bieleho sú tulene a ich mláďatá, z toho pramení hypotéza, že im ľudia na nafukovačkách a surfoch pripomínajú tulene na hladine. Žraloky majú slabý zrak a preto sa snažia všetko ochutnať. Najčastejším dôsledkom úmrtia človeka po uhryznutí žralokom je vykrvácanie. Bilancia je 5 - 15 obetí ročne z 50 - 75 nahlásených útokov. Nie sme však ich prirodzenou potravou ako sa podaktorí mylne domnievajú.

Je na čase, aby sme ich lepšie poznali a naučili sa s nimi žiť - nie zabíjať ich len preto, že sú žralokmi. Treba si uvedomiť, že žraloky v moriach vykonávajú dôležitú ekologickú funkciu. Vyberajú si svoju korisť z tých najslabších jedincov a regulujú premnoženie sa jedného druhu. Podaktoré druhy žralokov sú zdochlinožravé a tým čistia more. V skutočnosti majú iba jedného skutočného nepriateľa - rybárov a "športových" lovcov. Státisíce žralokov ulovia len kvôli plutvám do polievky. Je to smutný osud žralokov - kráľov všetkých morí a oceánov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zralok


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu