Bazalka pravá - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 210 slov
Počet zobrazení: 3 057
Tlačení: 180
Uložení: 176

Bazalka pravá (Ocimum basilicum L. / Hluchavkovité)

Trváca bylina s hranatou, rozkonárenou stonkou a protistojnými, vajcovitými, stopkatými listami. Z pazúch listov hornej časti stonky vyrastajú nepárne prasleny bielych, žltkastých alebo ružovkastých kvetov. Plody sú tvrdky. Celá rastlina je chlpatá a nápadne vonia. Pochádza z juž­nej Ázie a pestuje sa oddávna vo vidiec­kych záhradách ako korenina, okrasná, liečivá a medonosná rastlina. Dnes sa pestuje na plantážach.

Na liečebné účely sa zbiera vňať (Herba basilici). V čase plného kvitnutia sa odre­žú horné časti stonky. Tento zber sa opakuje viackrát za rok. Materiál sa suší v tieni alebo v sušiarni pri teplotách do 40 °C. Droga potom aromaticky vonia a chutí slano. Obsahuje silicu, triesloviny, glykozidy, flavonoidy a saponin. Účinné látky miernia chronické žalúdočné katary a bolesti v oblasti žalúdka a pomáhajú proti nadúvaniu a zápche. Zápar, ktorý sa pripravuje z 2 čajových lyžičiek drogy na šálku vody, pomáha aj pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, čiernom kašli

a pri zápaloch močových ciest. Zvonka sa bazalka, predovšetkým silica, používa na prípravu osviežujúcich kúpeľov, ďalej na obklady na ťažko sa hojace rany a ako kloktadlo. Bazalková silica nachádza uplatnenie aj vo voňavkárstve a pri výrobe kadidla. V potravinárskom priemysle sa bazalka pridáva do mäsových konzerv.

Bazalka pravá - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: jún—september

Termín zberu (vňať): jún-september

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#bazalka pravá

Liečivé rastiliny - opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu