Zóny pre každého študenta

Slnečnica ročná – účinky a využitie

Slnečnica ročná (Helianthus annuus L. / Astrovité)

Jednoročná vysoká rastlina s priamou, niekedy aj rozkonárenou stonkou, ktorá sa pestuje na celom svete ako olejnina, krmovina a okrasná rastlina; pochádza zo Severnej Ameriky. Stonka je v dolnej časti obrastená veľkými srdcovitými lista­mi, neskôr sa na konci stonky vytvára

úbor so žltými jazykovitými (sú nerodivé) a terč s hnedými rúrkovitými kvetmi. Plod je nažka. Pre farmáciu má význam semeno (Semen helianthi). Poskytuje olej, ktorý obsahuje glyceridy nenasýtených kyselín: linolovej a olejovej a nasýtených kyselín: palmitovej a arachovej. Olej používaný vo farmácii sa získava studenou cestou lisovaním rozdrvených nažiek. Slnečnico­vý olej nevysychá. Uplatňuje sa v potravi­nárstve ako dôležité antisklerotikum s priaznivým vplyvom na vývin detského organizmu. Vo farmaceutickej praxi sa olej používa na prípravu mastí a náplastí.

Vyrába sa z neho diachylová masť a ná­plasť, mazadlá s amoniakom a alkoholové mazadlá s mydlom proti reumatickým bolestiam. V niektorých krajinách sa zbierajú aj kvetné úbory (Flos helianthi). Droga uží­vaná ako prášok alebo zápar lieči zápaly horných dýchacích ciest, pôsobí močopudne a pomáha pri nadúvaní a hnačkách. Slnečnice sú aj vynikajúce medonosné rastliny.

Slnečnica ročná – termíny kvitnutia a zberu

Termín kvitnutia: jún – september

Termín zberu (semená): august – október (úbory): jún – august

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/12078-slnecnica-rocna-ucinky-a-vyuzitie/