Šalvia muškátová - účinky a využitie
Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 213 slov
Počet zobrazení: 3 822
Počet zobrazení: 3 822
Tlačení: 239
Uložení: 268
Uložení: 268
Šalvia muškátová (Salvia sclarea L. / Hluchavkovité)
Dvojročná bylina s priamou, hranatou stonkou olistenou veľkými protistojnými a vráskatými listami. V prvom roku vytvára rastlina ružicu prízemných listov, v druhom roku stonku a listy. Fialové kvety v koncových klasoch sú podložené krycími lístkami (šupinkami) rovnakej farby. Plody sú tvrdky (dole). Na liečebné účely sa zbierajú kvety, celá vňať aj listy (Flos, Herba, Folium salviae sclarae). Kvety sa trhajú postupne, ako sa rozvíjajú. Listy zbierame v čase pred kvitnutím a vňať o niečo neskôr. Nazbieraný materiál sa suší oddelene pri teplotách do 35 °C. Drogy omamne voňajú a chutia horko. Obsahujú triesloviny, silicu voňajúcu levanduľou a horčiny. V ľudovom liečiteľstve sa používajú proti žalúdočným ťažkostiam, kŕčom, nadúvaniu a hnačkám. Čaj sa pripravuje z 3 polievkových lyžíc drogy a 1/2 l vody, varí sa 5 minút, rovnako dlho sa nechá postáť a denne sa z neho vypijú 2 až 3 šálky. Čaj povzbudzuje organizmus a pôsobí proti ženským chorobám. Odvar z trojnásobného množstva drogy alebo šalviový ocot sa prikladajú na rany a vredové ochorenia. Najväčšia časť šalviových drog sa spracúva pri výrobe korenistých vín a vermutov a v kozmetickom priemysle pri výrobe kolínskej vody, parfémov a mydiel.Šalvia muškátová - termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: jún - august
Termín zberu (kvety): jún - august (vňať): jún - august, (listy): máj - jún
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Šalvia lekárska | Referát | 209 slov | |
Šalvia lekárska - Salvia officinalis L. | Referát | 312 slov | |
Šalvia lekárska - účinky a využitie | Referát | 228 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#rastliny a huby s omamnými účinkamiLiečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie
Diskusia: Šalvia muškátová - účinky a využitie
Pridať nový komentárVygenerované za 0.042 s.