HAK - Hormonálna antikoncepcia - časté otázky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 27.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 935 slov
Počet zobrazení: 3 956
Tlačení: 246
Uložení: 221

HAK - (Hormonálna antikoncepcia) FAQ

Najčastejšie otázky a odpovede o hormonálnej antikoncepcii                     

Odkedy sa môžem spoľahnúť na antikoncepčný účinok tabliet?
Ak začnete užívať antikoncepciu v prvý deň menštruácie, tak ste chránená okamžite. Pokiaľ nie, tak prvých sedem dní počas užívania tabliet musíte používať aj inú formu antikoncepcie, napr. kondóm.

Do akého veku môžem užívať hormonálnu antikoncepciu?
Hranica horného veku pre hormonálnu antikoncepciu v súčasnosti neexistuje, to znamená, že tabletky sa môžu užívať prakticky až do skončenia pravidelných menštruačných cyklov, čo v našich podmienkach predstavuje zhruba 50. rok života.

Je nutná dvojmesačná prestávka vždy po roku užívania, ktorá sa v minulosti odporúčala?
Hormonálnu antikoncepciu možno užívať nepretržite a nie sú potrebné prestávky po roku užívania.

Je možné užívať hormonálnu antikoncepciu pri nepravidelnom menštruačnom cykle?
Áno, dokonca hormonálna antikoncepcia sa používa terapeuticky práve na úpravu menštruačného cyklu.

Mám silné bolesti počas menštruácie, počula som, že tu môže pomôcť hormonálna antikoncepcia. Môžem začať užívať hormonálnu antikoncepciu napriek tomu, že nemám ešte partnera?
Hormonálna antikoncepcia sa nenasadzuje vždy len kvôli antikoncepčnému účinku, ale možno ju užívať aj na úpravu menštruačného cyklu a pri bolestivých menštruáciách. Hormonálna antikoncepcia je preto vhodná aj pre dievčatá, resp. mladé ženy, ktoré nemali pohlavný styk.

Ak užívam antikoncepčné tabletky, môžem požívať alkoholické nápoje?
Hormonálna antikoncepcia nevylučuje príjem alkoholických nápojov, samozrejme, zo zdravotných dôvodov sa pitie alkoholu neodporúča.

Môžem fajčiť, keď užívam hormonálnu antikoncepciu?
Zásadne treba odpovedať, nie. Fajčenie a hormonálna antikoncepcia nie sú ideálnou kombináciou, nakoľko fajčenie vedie k vzniku srdcovo-cievnych chorôb, ktoré môže hormonálna antikoncepcia pri fajčení podporiť.

Môže byť spoľahlivosť hormonálnej antikoncepcie znížená pri nejakom ochorení alebo pri užívaní niektorých liekov?
Spoľahlivosť hormonálnych antikoncepčných tabletiek znižujú niektoré choroby tráviaceho traktu. Pri vracaní nemôže dôjsť k úplnému vstrebaniu antikoncepčných tabliet podobne ako pri hnačke, čím sa nedocieli požadovaná hladina hormónov v krvi. Spoľahlivosť je znížená aj pri užívaní niektorých liekov, najmä pri antibiotikách. Preto je dôležité, aby žena na túto možnosť myslela a radšej sa chránila iným spôsobom do konca využívania cyklu, či už je to prezervatív alebo iné spôsoby ochrany pred počatím. Taktiež by sa nemal užívať vitamín C vo vysokých dávkach, (t. j. viac ako 1000 mg, čiže 2 šumivé tablety denne), pretože vitamín C zvyšuje vstrebávanie etinylestradiolu z tráviaceho traktu, a tak vlastne mení nízkodávkovú tabletku na vysokodávkovú. Poruchy vstrebávania nie sú pri používaní antikoncepčnej náplasti, nakoľko hormóny sa vstrebávajú cez kožu priamo do krvného obehu.

Chcela by som vedieť, či sa už vyskytol nejaký prípad, že žena užívala hormonálnu antikoncepciu úplne pravidelne, bez vynechania, a predsa otehotnela?
Kým žena užíva hormonálne antikoncepčné tabletky pravidelne, nemôže dôjsť k otehotneniu, pokiaľ nemala hnačku alebo nezvracala. Účinnosť antikoncepčných tabletiek je znížená aj pri súčasnom užívaní antibiotík. Keďže používanie antikoncepčnej náplasti obchádza tráviaci systém, obavy z vynechania odpadajú.

Čo mám robiť, ak sa mi nedostavilo pravidelné mesačné krvácanie, aj napriek tomu, že som brala pravidelne antikoncepciu?
Pokračujte v používaní hormonálnej antikoncepcie ďalej, ale v dohľadnom čase navštívte gynekológa.

Veľmi často sa hovorí o škodlivom vplyve hormonálnych prípravkov na organizmus, napr. pri dopingových aférach športovcov. Nie sú hormóny, ktoré obsahuje hormonálna antikoncepcia pre ženu škodlivé?
Hormóny, ktoré obsahuje hormonálna antikoncepcia, nie sú v žiadnom prípade pre ženu škodlivé a nejde o doping.

Mám mastnú pleť a často i vyrážky (akné). Je pravda, že ak užívam hormonálnu antikoncepciu, môže sa mi pleť zlepšiť?
Áno, niektoré hormonálne antikoncepčné preparáty obsahujú gestagény, ktoré veľmi priaznivo vplývajú na mastnú pleť a akné. Hormonálna antikoncepcia s obsahom etinylestradiolu a norgestimátu bola v USA schválená ako jediné kontraceptívum aj na liečbu stredne ťažkých foriem akné.

Začnú mi po hormonálnej antikoncepcii rásť prsia? Je to trvalé?
Po začatí užívania hormonálnych antikoncepčných preparátov je možné, že sa mierne zväčšia prsia, čo napokon nie je vždy nežiaduci efekt antikoncepcie.

Keď prestanem užívať hormonálnu antikoncepciu, môžem ihneď otehotnieť?
Áno, po skončení užívania hormonálnej antikoncepcie môže žena okamžite otehotnieť a netreba robiť žiadnu prestávku.

Ak by žena počas užívania hormonálnej antikoncepcie predsa len otehotnela, nie je ohrozený plod?
Ak žena otehotnie počas užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je ohrozená jej tehotnosť ani plod.

Je možné oddialenie menštruácie mimo termínu dovolenky?
Toto oddialenie menštruácie je možné, iba ak žena užíva monofázickú hormonálnu antikoncepciu. Môže to urobiť veľmi jednoduchým spôsobom, a to tak, že si neurobí 7-dňovú prestávku po skončení balenia, ale pokračuje v užívaní ďalšieho balenia. Menštruácia sa môže takto oddialiť až po dobu užívania troch mesačných balení. Po trojmesačnom užívaní sa odporúča urobiť 7-dnovú prestávku, aby sa dostavila menštruácia.

Kedy by sa nemala užívať hormonálna antikoncepcia?
Hormonálna antikoncepcia sa nesmie predpísať ženám, ktoré majú tromboembolickú chorobu. Pozor treba dávať aj na výskyt tromboembolickej choroby v rodine, najmä u matky a u súrodencov. Hormonálna antikoncepcia je kontraindikovaná aj pri náhlych cievnych mozgových a srdcových príhodách (pri infarkte alebo stavoch po infarkte myokardu). Opatrnosť treba u žien starších ako 50 rokov, kde je zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení. Hormonálna antikoncepcia je nevhodná pre ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo iné zhubné ochorenia vnútorných alebo vonkajších ženských rodidiel. Hormonálna antikoncepcia sa nepodáva v tehotnosti a v šestonedelí, počas laktácie, pretože znižuje tvorbu materského mlieka. Toto obmedzenie sa však týka iba preparátov obsahujúcich kombináciu estrogénu s gestagénom. Hormonálna antikoncepcia sa nemá podávať pri nezhubných ochoreniach pečene. Hormonálnu antikoncepciu treba vysadiť, ak sa vyskytnú silné migrenózne bolesti hlavy. Neodporúča sa pri zvýšenom krvnom tlaku (systolickom nad 140 a diastolickom nad 90 mm ortuťového stĺpca), pri vyšších štádiách cukrovky a pri niektorých typoch chudokrvnosti, najmä pri kosáčikovitej anémii. Takisto sa nepredpisuje pri žlčníkových kameňoch a pri niektorých stavoch, keď je zvýšená hladina žlčového farbiva v krvi (tzv. hyperbilirubinémia). Vhodnými kandidátkami na hormonálnu antikoncepciu nie sú ani ženy s ochoreniami srdca a obličiek nejasnej príčiny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#antikoncepcia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu