Hepatitída B

Hepatitída B

Hepatitída B je rovnako nebezpečná ako HIV/AIDS, ale oveľa rozšírenejšia a našťastie liečiteľná. Proti hepatetíde B existuje účinná vakcína.

Inkubačná doba leží medzi 2 týždňami a 6 mesiacmi. Choroba začína pocitom chrípky, horúčkou, nechutenstvom, nevoľnosťou a zvracaním. Po niekoľkých dňoch sa stáva moč tmavým a stolica svetlou, nakoniec sa vyvíja žltačka (najprv zistiteľná na očných bielkach). Ďalší priebeh je rôzny. Trvanie choroby je minimálne 4 týždne. V cca. 10 % prípadov sa počíta s komplikáciami, ťažkými alebo chronickými priebehmi, ojedinele s trvalými následkami.

Infekčné sú krv a iné telesné tekutiny chorých osôb a prenášačov vírusu (v strednej Európe 0,1 – 0,5 %, v jednotlivých tropických krajinách cez 20 % obyvateľstva). Prenos prebieha cez zodpovedajúce kontakty; krvné transfúzie, nesterilné striekačky, ihly a inštrumenty (napr. pri nekvalifikovaných medicínskych zákrokoch, u drogovo-závislých, pri tetovaní) ako aj pri pohlavnom styku.

Niekedy infekcia prebehne bez trvalejších následkov a inaparentne a vírus zmizne z tela hostiteľa, niektorí ľudia sú však chronickými prenášačmi bez toho, aby o tom vedeli. Neskôr ,ôže prejsť do trvalého posškodenia pečene a jej zlyhania.Môže nastať prenos z matky na dieťa. Symptómy:

Ochrana:

Váš sexuálny partner sa môže chrániť očkovaním. Hepatitída B spôsobuje viac cirhóz pečene ako alkohol a zapríčiňuje 80 % všetkých prípadov rakoviny pečene. V najťažších prípadoch hepatitída B môže prejsť do trvalého poškodenia pečene i priamo spôsobiť smrť. Odhaduje sa, že ročne zomiera vo svete okolo 2 miliónov chronických nosičov vírusu hepatitídy B.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/12578-hepatitida-b/