Ako otehotnieť

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 284 slov
Počet zobrazení: 2 106
Tlačení: 174
Uložení: 172

Ako otehotnieť

Pred tým ako sa žena rozhodne otehotnieť, je potrebné, aby sa psychicky ale aj fyzicky na tehotenstvo pripravila. Obyčajne pred otehotnením ženy berú antikoncepciu, aby príchod svojho potomka mohli naplánovať. Antikoncepciu je potrebné vysadiť a počkať nejaký čas, kým prestane antikoncepcia účinkovať. Bežne doporučená doba od vysadenia antikoncepcie je 2. až 3. mesiace.

Ženy by sa mali na tehotenstvo pripravovať aspoň pol roka. Mali by dodržiavať zásady zdravej výživy a životného štýlu. Je dôležité, aby ženy mali dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, relaxácie. Ženy by sa mali zdravo stravovať, prijímať dostatok tekutín a vyhýbať sa alkoholu a cigaretám.

Často sa odporúča, aby žena pred tým, ako sa rozhodne otehotnieť, absolvovala lekársku prehliadku u svojho gynekológa a obvodného lekára. Ak trpí na nejaká ochorenie, je potrebné o tom lekára informovať a prebrať s ním možné riziká.

Ak chcete otehotnieť, je vhodné, aby ste mali pohlavný styk v tzv. ovulačnom období. Ovulačné obdobie prichádza uprostred menštruačného cyklu. Ak váš menštruačný cyklus má napr. 28 dní, tak okolo 14. dňa nastáva ovulácia (uvoľnenie dozretého vajíčka). Vajíčko musí byť oplodnené do 24 hodín po ovulácii. V prípade, že neviete kedy u vás prebieha ovulácia, môžete to zistiť meraním bazálnej teploty. Bazálna teplota sa meria ráno, 3. až 5. minút po prebudení. Teplomer môžeme zasunúť do pošvy, úst, alebo konečníku (vybrané miesto merania bazálnej teploty potom musíte dodržovať). Bazálna teplota, ktorá je bežne 36,5º C, sa 1. až 2. dni pred ovuláciou zníži a následne náhle zvýši a vystúpi o 0,3 až 0,6º C a dosiahne takmer 37º C a to až do 26. dňa cyklu. Ku stanoveniu ovulácie môžete použiť aj močové testy, ktoré sú presnejšie a pohodlnejšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu