Príznaky začínajúceho pôrodu

Príznaky začínajúceho pôrodu

Dovolím si tvrdiť, že asi najkrajšou chvíľou v živote ženy je práve priviesť na svet zdravého potomka. Každá žena svoj pôrod prežíva ináč a dokonca každý svoj pôrod môže prežívať odlišne. K pôrodu neodmysliteľne patrí aj intenzívna bolesť alebo aj obavy a zmiešané pocity radosti a pochybnosti. Ak viete, čo sa počas pôrodu deje vo vašom tele, môžete lepšie spolupracovať so zdravotníckym personálom na pôrodnom sále a uľahčiť priebeh samotného pôrodu.

Príznaky začínajúceho pôrodu

Asi každá z vás sa počas tehotenstva zamyslela nad tým ako spoznáte, že už nastal pôrod. Je úplne jedno, či ste prvorodička alebo viac rodička. S blížiacim sa termínom pôrodu sa počas posledného mesiaca, môžu objaviť falošné kontrakcie, ktoré len telo pripravujú na pôrod. Môže vás to vystrašiť a mylne sa budete nazdávať, že už je to tu.

Kontrakcie signalizujúce pôrod musia byť pravidelné a neprestávajúce po oddychu alebo po kúpeli, ale naopak ich intenzita s časom narastá a skracuje sa interval medzi ich začiatkom a koncom. Zväčša začínajú ako tlmená bolesť v krížoch a na stehnách. Postupne sa objavujú bolesti bruška, pripomínajúce bolesti pri menštruácii. Je veľmi dôležité, ak si začínate uvedomovať ich pravidelnosť, zmerať ich časový interval pomocou hodiniek. Lekár alebo pôrodná asistentka vám zdôrazní, že úplne bude stačiť prísť do pôrodnice, keď ich interval bude 5 min. Ak ste prvorodička tieto bolesti môžu trvať aj 12 hodín, tak bude pre vás lepšie ak väčšinu z tohto času strávite doma. Dáte si teplú sprchu alebo kúpeľ samozrejme len vtedy, ak vám ešte neodtiekla plodová voda!

Na začínajúci pôrod vás môže okrem kontrakcií upozorniť odchod hlienovej zátky, ktorá uzatvárala krček maternice a chránila plod pred infekciu. Môže odchádzať aj niekoľko dní pred samotným pôrodom, ale aj tesne pred ním. Je to opäť veľmi individuálne. Obyčajne má hlienovitú konzistenciu s prímesou krvi. Ak vám odišla hlienová zátka nie je dôvod sa ničoho obávať. Treba počkať buď na pravidelné kontrakcie, alebo na odtok plodovej vody.

Ako ďalším výrazným znakom začínajúceho pôrodu je odtok plodovej vody. Ten môže nastať kedykoľvek pred pôrodom, alebo aj počas neho. Zväčša odtečie číra plodová voda, ktorá obklopovala plod vo vnútri maternice a plnila hlavne ochrannú funkciu. Po odtoku plodovej vody by ste nemali čakať na pravidelné kontrakcie (ak ste ich pred tým nemali), ale zobrať tašku a ísť do pôrodnice. Nie je to síce pravidlom, ale obyčajne pôrod nastáva zhruba do 12. hodín po odtoku plodovej vody. Ak sa nezačne, zvyčajne ho do 24 hodinách lekár vyvolá, pretože hrozí infekcia. Plodová voda by vám nemala odtekať príliš silným prúdom, lebo hrozí, že svojou silou stiahne so sebou aj pupočník, čo by pôrod dieťatka skomplikovalo. Ak ste pred samotným odtokom plodovej vody nemali kontrakcie, tak teraz určite nastanú, a ak ste ich mali, tak ich intenzita sa niekoľko násobne zväčší. Môže u vás nastať situácia, že nie ste si celkom istá, či vám odteká plodová voda alebo nie. Vtedy je vhodné dať si obyčajnú vatovú vložku a ísť k lekárovi. Na vašu vlhkú vložku naleje špeciálne činidlo, ktoré s plodovou vodou zreaguje a zafarbí sa na zeleno. Tento výsledok sa považuje za pozitívny a s najväčšou pravdepodobnosťou vás odošle do pôrodnice. Nie vždy sfarbenie plodovej vody môže byť číre. Ak je zelená, alebo hnedá okamžite to hláste lekárovi. Jej sfarbenie spôsobuje mekónium = prvý črevný výlučok dieťatka. Mekónium môže dieťa vylúčiť ešte pred narodením, ak tehotenstvo pretrváva po stanovenom termíne, alebo ak dieťa nedostáva dostatok kyslíka. To môže byť veľmi nebezpečné, lebo ak ho dieťa vdýchne, môžu sa mu upchať dýchacie cesty. Ak dieťatko nemá dostatočný prísun kyslíka, objaví sa to na monitore, ktorým ho sledujeme počas celého pôrodu. Červenkastá plodová voda môže signalizovať krvácanie vo vnútri plodového vaku, ktoré zvyčajne spôsobuje predčasné odlučovanie placenty od steny maternice.

Neodkladne do pôrodnice by ste mali prísť v prípade, že začnete krvácať jasnou červenou krvou a ste nútená použiť viac ako dve vložky. Naopak slabé špinenie, alebo hnedý výtok nesignalizujú nič nebezpečné.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/12807-priznaky-zacinajuceho-porodu/