Lesné vtáky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 345 slov
Počet zobrazení: 11 989
Tlačení: 536
Uložení: 523

Lesné vtáky  

Vtáky sú prispôsobené na lietanie – predné končatiny majú premenené na krídla. Telo vtákov pokrýva perie a chráni pred stratou tepla. Vrchné perie sa nazýva obrysové, spodné páperie. Na krídlach a chvoste sú letky. Na hlave majú vtáky zobák prispôsobený na spôsob získavania potravy.
V lese žije veľa dravých vtákov (dravcov). Ich typickým znakom je hákovitý zobák, silné pazúry a veľké oči. Myšiak lesný loví najmä hraboše v okolí lesa. Medzi stromami jastrab lesný loví stredne veľké vtáky.

Sovy
sa dravcom podobajú spôsobom lovu. V lesoch žije naša najväčšia sova výr skalný, sova lesná a najmenšia sova kuvik vrabčí. Lovia za súmraku a v noci. Umožňuje im to veľmi dobrý zrak, zahnutý zobák, mäkké perie a tichý let. Dravce a sa živia menšími a drobnými lesnými živočíchmi, napr. myšami, čím udržujú biologickú rovnováhu. Dravce a sovy sú chránené.
Zo zmiešaných lesov sa neraz ozýva klopavý zvuk ďatľa veľkého. Pohybuje sa po kmeni šplhavými nohami, silným zobákom vytesáva kôru a drevo a lepkavým jazykom s háčikmi vyberá larvy hmyzu. Zostáva u nás aj v zime, hovoríme, že je stály vták.

Kukučka jarabá
uprednostňuje v potrave chlpaté húsenice. Kukaním sa ozýva samec. Je sťahovavá – na zimu odlieta do teplejších krajín. Samica znáša vajíčka na zem a v zobáku ich prenáša do hniezd iných vtákov. O mláďatá sa nestará. Mláďa kukučky postupne vytláča z hniezda iné vajcia a mláďatá a tým zabezpečuje potravu len pre seba.
V zmiešaných a listnatých lesoch v horských oblastiach žije tetrov hlucháň. Živí sa semenami, listami a púčikmi. Je stály vták. Vtáky, ktoré odlietajú na zimu do iných krajín sú sťahovavé vtáky.

Spevavé
vtáky (spevavce) typickými hlasovými prejavmi ohraničujú územie, na ktorom získavajú potravu a hniezdia. Živia sa rastlinnou a živočíšnou potravou, viaceré prevažne hmyzom.

Sojka škriekavá
sa živí slimákmi, hmyzom, lesnými plodmi, ale aj mláďatami vtákov. Na zimu robí zásoby žaluďov v pôde, čím ich rozširuje. Má typický škriekavý hlas. Je stály vták.
Vtáky potrebujú pre život dostatok potravy, životného priestoru, a vhodné hniezdiská (miesta na hniezdenie).
Vtáky živiace sa rastlinnou potravou rozširujú trusom semená rastlín. Hmyzožravé druhy vtákov bránia premnoženiu hmyzu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu