Hmyz žijúci na vode a na brehu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 252 slov
Počet zobrazení: 10 623
Tlačení: 616
Uložení: 586

Hmyz žijúci na vode a na brehu

Väčšina vodného hmyzu a larvy hmyzu dýchajú kyslík rozpustený vo vode.
Vodný hmyz má veľa rôznych druhov. Niektoré druhy žijú vo vode celý život, iné len počas vývinu (larvy). Na život vo vode sú prispôsobené špeciálnymi orgánmi na pohyb a dýchanie. Vodný hmyz a jeho larvy dýchajú kyslík rozpustený vo vode alebo kyslík zo vzduchu.

Potápnik obrúbený je vodný chrobák. Žije v stojatých vodách. Tretí pár nôh má prispôsobený na veslovanie. Dýcha kyslík zo vzduchu, ktorý sa mu udržiava pod tvrdými vrchnými krídlami (krovkami).

Vážky a šidlá si preletmi nad vodnou hladinou hľadajú potravu. Lietajú rýchlo, ale dokážu takmer nehybne stáť vo vzduchu.

Vážka
sa živí hmyzom. Vážky striehnu na korisť na rastlinách a rýchlo za ňou vyrazia. Larvy žijú vo vode, sú dravé (ulovia aj žubrienku).

Šidlo
veľmi dobre lieta, loví korisť aj vo vzduchu pomocou prvých dvoch párov nôh. Krídla má počas letu vodorovne rozprestreté.

Dospelý komár útočný žije v okolí vôd, larvy a kukly sa vyvíjajú vo vode (sú potravou rýb). Samček sa živí rastlinnými šťavami, samička krvou cicavcov (aj človeka).

Komár má bodavý a zároveň cicavý ústny orgán, ním pichne do kože a krvnej cievy, z ktorej cicia krv. Po nacicaní sa bruško komára viditeľne zväčší.

Vodomerka obyčajná
sa pohybuje pomaly, ale prerušovane po hladine stojatej vody. Umožňujú to drobné chĺpky na končatinách, medzi ktorými je zadržaný vzduch. Živí sa hmyzom.

Ovad hovädzí
žije v okolí vodných plôch. Samičky sa živia krvou podobne ako komár. Larvy žijú dravým spôsobom v bahne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu