Zóny pre každého študenta

Obojživelníky a plazy vo vode a na brehu

Obojživelníky a plazy vo vode a na brehu  

Obojživelníky (Amphibia)- Sú to stavovce so žľaznatou kožou a s premenlivou telesnou teplotou závisiacou od teploty prostredia. Obojživelníky patria k suchozemským stavovcom, larvy - žubrienky žijú vo vode. Vyvinuli sa z rýb, zo skupiny násadcoplutvovcov. Majú viacero spoločných znakov s rybami, ale tiež s plazmi, vtákmi a cicavcami.

Skokan zelený žije na brehu močiarov a rybníkov. Na povrchu tela má kožu pokrytú hlienom. Zimu prespí v bahne na dne.
Zadnými končatinami pláva a skáče (až do vzdialenosti 2 m). Pri plávaní používa prsty spojené plávacou blanou. Dospelé jedince sa živia hmyzom, sú potravou plazov (napr. užovky) a vodných vtákov (napr. bociana). Larvy – žubrienky sa vyvíjajú vo vode a živia planktónom.

Rosnička zelená je malá žaba (asi 5 cm), má hladkú zelenú kožu, ktorej farbu dokáže meniť podľa prostredia, v ktorom sa nachádza. Na prstoch má prísavné vankúšiky, ktoré jej umožňujú šplhať sa a udržiavať na hladkom povrchu rastlín. Rosnička zelená sa vyskytuje na kroch alebo stromoch v listnatých hájoch a močariskách, prezimuje na dne vôd alebo v pôde.

Mlok bodkovaný žije v stojatých alebo pomaly tečúcich vodách. Na jar je samec pestro sfarbený. Mloky sa rozmnožujú vo vode. Mlok bodkovaný žije v teplejších oblastiach na krajoch rybníkov, riečnych ramien a močiarov.
Užovka a korytnačka sú plazy.
 
Plazy sú prvé stavovce, ktoré sa úplne prispôsobili životu na suchej zemi.  Tvar ich tela je veľmi rozmanitý, môže byť beznohý, pretiahnutý, či okrúhly. Telo im pokrýva suchá koža, na ktorej sa nachádzajú šupiny, pancier, alebo štíty. Ich kostra je celá kostená, ak majú končatiny, sú zvyčajne päť alebo štvorprsté.

Užovka obojková je sivo sfarbená (dlhá asi 1 m). Suchú kožu pokrývajú rohovinové šupiny. Žije v blízkosti vôd. Poznávacím
znakom sú dve biele alebo žltkasté polmesiačikovité škvrny za hlavou.
Živí sa živočíchmi vo vode a v jej okolí (myši, žaby, menšie ryby). Má roztiahnuteľné čeľuste a korisť prehĺta vcelku.

Korytnačka močiarna pancier (dlhý do 30 cm). Žije v teplejších oblastiach v stojatých zarastených vodách. Živí sa mäsitou potravou – žubrienkami, hmyzom, žabami a mladými rybami.
Užovka a korytnačka sú plazy.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/13350-obojzivelniky-a-plazy-vo-vode-a-na-brehu/