Krátky slovník z prírodných vied

Prírodné vedy » Biológia

Autor: 2marika222
Typ práce: Referát
Dátum: 20.01.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 623 slov
Počet zobrazení: 1 643
Tlačení: 168
Uložení: 164

Krátky slovník z prírodných vied

Anhydridný(bezvodý):neobsahujúci nejakú vodu.Väčšinou sa tak označujú soli,ktoré neobsahujú nijakú kryštálovú vodu.Označujú sa tak aj dokonale suché kvapaliny bez akejkoľvek prímesi vody,napríklad anhydrný éter.          

Anorganická chémia:oblasť chémie skúmajúca tie vlastnosti látok,ktoré nespadajú do výskumného rámca oragnickej chémie.Je to výskum prvkov a ich zlúčenín.Do tejto oblasti patrí aj chémia niektorých zlúčenín uhlíka,ako sú oxidy,uhličitany kovov a hydrogenuhličitany,ale sú z nej vylúčené všetky organické zlúčeniny,ako alkoholy,estery a uhľovodíky.                                     

Antibiotiká: látky vytvárané niektorými baktériami a hubami,ktoré zabraňujú rastu iných mikroorganizmov.Ako bežné príklady možno uviesť penicilín a streptomycín.V súčasnosti sa mnohé antibiotiká vyrábajú synteticky.                

Antigény:z hľadiska organizmu patria medzi cudzorodé látky.Sú to napríklad mikroorganizmy,ako baktérie a ich toxíny,ale aj transplantované orgány či tkanivá.

Asexuálna reprodukcia(nepohlavné rozmnožovanie):spôsob rozmnožovania,pri ktorom nový organizmus vzniká iba z jedného rodiča.Asexuálnu reprodukciu nesprostredkúvajú gaméty.Všetko potomstvo je geneticky totožné jednka navzájom a jednak aj s rodičovským organizmom.Takéto potomstvo sa niekedy označuje ako klon.

Asimilácia:prijímanie a spracúvanie strávenej potravy v bunkách organizmu.  

Alela:jeden z páru génov,ktoré sú zodpovedné za určitý zdedený znak jedinca. 

Aminokyseliny:organické zlúčeniny,ktoré sú stavebnými jednotkami bielkovín.Poznáme približne sedemdesiat rôznych aminokyselín,ale z nich iba dvadsať až dvadsaťštyri sa vyskytuje v živých organizmoch.                             

Baktérie:organizmy,ktorých telo tvorí iba jedna bunka s priemerom 1-2 mikróny.Niektoré druhy baktérii sú škodlivé,lebo spôsobujú choroby.Iné sú zasa užitočné,pretože predstavujú dobrý zdroj antibiotík.

Biele krvinky (leukocyty):jeden z typov krvných teliesok tvoriacich krv väčšiny stavovcov.Ich úlohou je chrániť telo pred mikrobiálnou infekciou. 

Celulóza:sacharid,ktorý tvorí kostru a dodáva pevnosť stenám rastlinných buniek.Hoci človek nedokáže celulózu stráviť,má významnú úlohu v jeho výžive ako vláknina.  

Citlivosť:schopnosť rastlín a živočíchov reagovať na vzruchy,ako sú teplo,svetlo,zvuk atď,ktoré prichádzajú z ich životného prostredia.   

Difúzia:spôsob,akým sa zo svojho zdroja voľne šíria častice tekutiny.  

Druh:systematická jednotka označujúca skupinu organizmov so spoločnými všeobecnými fyzickými znakmi,ktoré sa môžu páriť a prinášať plodné potomstvo. 

Ekosystém:prírodná jednotka,ktorú tvoria živé súčasti vo forme spoločenstva rastlín a živočíchov a neživé súčasti vo forme habitatu.

Červené krvinky:najpočetnejšie telieska v krvi stavovcov.Sú zodpovedné za prenos kyslíka z pľúc do tkanív celéh tela.Červené krvinky človeka majú tvar dvojdutých diskov a vytvárajú sa v kostnej deri.

Čpavok:bezfarebný plyn s nepríjemným zápachom.Ľahko sa rozpúšťa vo vode a vytvára zásaditý roztok,ktorý sa niekedy označuje ako hydroxid amónny.Čpavok je kovalentná zlúčenina.                                                                                        

Čuch:schopnosť živočíchov zachytiť vôňe a pachy.Orgánom čuchu je nos.Čuchové receptorové bunky,nachádzajúce sa v nosovej dutine,sú citlivé na chemické vzruchy.                                                                                                

Estrogén:hormón vylučovaný vaječníkmi stavovcov.Stimuluje vývin sekundárnych pohlavných znakov samíc cicavcov a zohráva dôležitú úlohu v menštruačnom cykle. 

Etanol: jeden zo skupiny alkoholov.Je to bezfarebná horľavá kvapalina s bodom varu 78 stupňov celzia.

Glukóza: monosacharid vznikajúci pri fotosyntéze.Táto látka je dôležitým zdrojom energie pre živočíšne a rastlinné bunky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#aké poznáme kvapaliny


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu