Zóny pre každého študenta

Životný cyklus motýľa

Životný cyklus motýľa

Nádherný motýľ danaus sťahovavý začína svoj život ako bezkrídla húsenica, ktorá väčšinu času trávi jedením. Jej premena na motýľa je jednou z najdramatickejších premien v prírode.

1. Larva

Motýlia samička kladie drobné svetlozelené vajíčka na list mlieča. Vajíčka nie sú väčšie ako hlavička špendlíka a majú krásne tvarovanú schránku. Po niekoľkých dňoch sa vo vajíčku vyvinie malá húsenička, ktorá sa prehryzie von, zje celú schránku a potom sa pustí do konzumácie listu.

2. Rastúca húsenica

Húsenica trávi celé dni jedením, celý čas rastie a päťkrát zvlieka svoju kožu. Pri konzumácii listov mlieča sa v jej tele koncentrujú jedy, takže pre vtáky je jedovatá. 

3. Pevný úchyt

Približne po 14 dňoch sa kompletne vyvinutá húsenica vyšplhá na konárik a prichytí sa naň zadnými nôžkami tak, že visí z konárika na pevnom vlákne.

4. Nová koža

Za niekoľko hodín od prichytenia na konáriku húsenica opäť zvlieka kožu, ale teraz starú kožu vytláča nahor, aby sa ukázala jasnozelená kukla.

5. Kukla

Nakoniec kukla vytlačí starú kožu celkom nahor. Keď sa húsenica opäť prichytí na svoje hodvábne vlákno tenkou čiernou stonkou, zvíja sa, kým stará koža neodpadne.

6. Premena

Keď sa kukla zbaví starej kože začne sa skracovať ,vyhládzať svoj povrch a jej zelená farba trochu vybledne. Vnútri sa jej telo celkom predstavuje a mení na dospelého motýľa.

7. Tvarovanie

Po deviatich či desiatich dňoch kukla stmavne, lebo telo motýľa sčernie. Cez kuklu začína presvitať nápadný čierno-oranžový vzor na jeho krídlach.

8. Kukla praská

Keď telo motýľa sčernie, spodná časť kukly praskne a motýľ sa začína súkať von. Spočiatku je jeho telo dosť zavalité a krídla sa zdajú primalé ale motýľ čoskoro začne meniť svoj t var.

9. Rozpínanie krídel

Keď motýľ napumpuje telesnú tekutinu do dutých žiliek v krídlach, krídla sa začnú rozpínať do plnej veľkosti. Tento proces trvá asi 20 minút. Potom musí motýľ vyčkať, kým krídla vyschnú a stvrdnú.

10. Dospelý motýľ

Dve hodiny po vylezení z kukly je motýľ pripravený na prvý let. Niekoľko ráz zohne krídla a potom vyletí. Keď si nájde sladký nektár, napije sa a potom sa vydá hľadať partnera, aby sa sním spáril a vytvoril novú generáciu húseníc.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/13999-zivotny-cyklus-motyla/