Vážky

Vážky (Odonata)

VÝSKYT: Celý svet okrem najchladnejších oblastí.

Do radu vážky patrí veľký okrídlený hmyz s úzkym,veľmi pretiahnutým telom. Vážky sú jedinečné a prakticky nezameniteľné s iným hmyzom. Na svete je asi 5 500 druhov vážok, z toho na našom území sa vyskytuje asi 80 druhov. Zväčša sú nápadne sfarbené. Veľké krídla sú husto žilkované, bývajú farebné, ale často aj priesvitné. Na prednom okraji majú charakteristickú čiernu škvrnu. Ich nohy sú dlhé a smerujú dopredu, pretože nimi chytajú korisť. Hlava vážky je veľká s nápadnými zloženými očami a hryzavým ústnym ústrojenstvom. Hruď je svalnatá, čo vážke umožňuje dobre lietať. Sfarbenie samčekov a samičiek môže byť rozdielne. V rýchlosti letu a vytrvalosti patria vážky medzi najlepšie letce v ríši hmyzu.Dokážu ovládať každé krídlo samostatne,vedia lietať dozadu,zastaviť sa vo vzduchu a prudko zmeniť smer letu.

Delíme ich na dve veľké skupiny: Do prvej patria šidielka,ktoré majú širokú hlavu a oči ďaleko od seba. V pokoji kladú krídla vedľa seba.
Druhé sú mohutnejšie šidlá,ktoré v pokoji krídla neskladajú.Oči majú na temene hlavy.

Všetky vážky potrebujú na život a vývin vodu.Žijú najradšej v okolí sladkých vodných plôch, obľubujú rašeliniská,lúky okraje lesov a potokov. Vážky aj ich larvy sú dravé. Väčšina dospelých vážok loví korisť za letu. Pri love im pomáha dobrý zrak, niektoré druhy vidia až na niekoľko metrov.Živia sa hmyzom,larvami,červami a akýmkoľvek lietajúcim hmyzom. Rozmnožujú sa pohlavne.Po oplodnení znáša samička vajíčka priamo do vody,do vodných rastlín alebo na stromy nad vodou. Vo vode sa z vajíčok po čase vyliahnu larvy. Larvy sa živia menšími vodnými živočíchmi. Počas svojho života sa larva musí ráz zvliekať. Keď larva dospeje,vyleze z vody a zvlieka sa posledný raz.

Zaujímavosť: Vážky sa pri kladení vajíčok nad vodnou hladinou orientujú podľa jej lesku pri dopade slnečných lúčov, preto niekedy nakladú vajíčka aj na vyblýskané karosérie áut.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14091-vazky/