Zóny pre každého študenta

Surikata vlnkavá

Surikata vlnkavá

(Suricata suricatta)

VÝSKYT: Južná Afrika

Surikaty sú společenské zvieratá, vytvárajú 20-až 50-členné skupiny,ktoré sa nazývajú ,,klany“. Žijú v rozsiahlych podzemných norách s niekoľkými vstupmi. Často,najmä ráno po studenej noci, ich môžeme nájsť, ako stoja na zadných nohách a vyhrievajú si brušká na slnku. Surikata vlnkavá má dlhé štíhle telo,pomerne dlhé končatiny a chvost. Chvost jej slúži najmä ako opora pri státí na zadných nohách. Úzka pretiahnutá hlava je zakončená špicatým hnedým nosom. Ušnice sú malé, okolo očí má čierne krúžky,ktoré jej oči opticky zväčšujú. Srsť máva rôzne odtiene hnedej farby, na chrbte sú tmavšie pásiky a chvost je zakončený čiernou špičkou. Na predných labkách má pazúry, ktoré využíva pri hĺbení nory, hľadaní potravy v zemi a pri lezení po stromoch.

Živí sa prevažne hmyzom, no jej korisťou bývajú aj jaštery, hady, škorpióny, pavúky, vajcia, rôzne rastliny, stonožky a mnohonožky. Kým ostatné jedince hľadajú v piesku a v zemi potravu,niekoľko členov skupiny stojí na stráži. Stoja na zadných nohách a pozorujú okolie. Keď je všetko v poriadku, vydávajú pípavé zvuky,ak hrozí nebezpečenstvo v podobe predátora,začnú hlasno štekať alebo vrčať.Pre ostatných to znamená okamžtý ústup do nory.V skupine existujú aj opatrovateľky,ktoré sa starajú o mláďatá a v prípade potreby ich chránia vlastním telom pred nepriateľom.Samica máva priemerne 3 mľáďatá.

Zaujímavosť: Surikaty si môžu dovoliť loviť aj niektoré jedovaté zvieratá,ktorých pohryznutie by znamenalo pre čoveka ohrozenie života. Sú totiž imúnne voči niektorým jedom,napríklad voči veľmi agresívnemu jedu škorpiónov z púšte Kalahari.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14092-surikata-vlnkava/