Koza domáca

Koza domáca

(Capra aegagrus hircus)

VÝSKYT: Všetky kontinenty od vysokohorských oblastí až po púšte a tropické pralesy.

Koza domáca je menší prežúvavý párnokopytník, ktorý rovnako ako ovca patrí medzi najstaršie domestikované úžitkové zvieratá. Predkom kozy domácej je podľa súčasných výskumov koza bezoárová a iba v niektorých prípadoch aj koza skrutkorohá. V priebehu spolužitia s človekom bolo vyšľachtených viac ako 300 plemien kôz. Jednotlivé plemená sa odlišujú veľkosťou rohov. Hmotnosť kôz sa pohybuje od 15 do 100 kg. Koza domáca má väčšinou štíhle telo na vysokých nohách, štíhly krk a malú hlavu. Tvar ušníc je tiež rôzny, od malých špičatých kolmo stojacich až po dlhé visiace. Na krku pod bradou majú kozy briadku, ktorá je výraznejšia pri samcovi, capovi. Pod bradou majú 2 bradavičnaté útvary a na hlave 2 rohy, ktoré sú viac vyvinuté pri samcoch. Pri niektorých plemenách kôz sú samice bezrohé. Rohy používajú na obranu proti nepriateľovi, ale aj pri vzájomných súbojoch. Ich telo je pokryté krátkou alebo dlhou srsťou. Farba srsti môže byť biela, krémová, hnedá, sivá aj čierna, prípadne strakatá.

Živia sa obhrýzaním listov i výhonkov stromov a krov. Obhrýzanie krov a drevín uprednostňujú pred spásaním trávy. Umožňuje im to pohyblivý horný pysk, kterým si na rozdiel od oviec ľahko vyberajú jednotlivé listy alebo rastliny, ktoré im chutia. Kozy sú veľmi šikovné a pohybovo zdatné. Dokážu sa ľahko postaviť na zadné nohy, a tak dočiahnu na strom alebo vyššie položenú dobrotu. Sú veľmi zvedavé a rady ochutnávajú aj neznáme veci, často aj úplne nevhodné na konzumáciu ( textílie, plasty). Kozy môžu v malých množstvách požiť aj jedovaté rastliny, ktoré iným zvieratám škodia. Po požití potravy ju dlho prežúvajú, tak ako iné prežúvavce. 

Kozy majú veľmi dobrú pohybovú koordináciu a pozorovaciu schopnosť, preto ich často nezastavia ani ploty, ktoré sa naučia preliezť. Ak niektorá spozoruje v ohrade otvor, bude ho opakovane používať, aby sa dostala k lepšej potrave a ostatné kozy zo stáda ju budú nasledovať.

Kozy, tak ako ovce, sú společenské a radšej žijú v skupinách, často sa aj chovajú práve s ovcami. Koza domáca sa môže dožiť aj 15 rokov. Kozy sa pária dvakrát do roka. Samica má spravidla 2 až 3 kozľatá, ktoré sú veľmi samostatné a nasledujú matku už niekoľko hodín po narodení. Koza domáca sa v Európe chová najmä pre mlieko, ktoré je ľahšie stráviteľné ako kravské a je vhodné na výrobu delikátních mliečnych výrobkov. Okrem mäsa sa využíva aj kozia koža ( nazývaná kozinka). Pre vlnu sa chovajú iba dve kozie plemená – koza angorská a koza kašmírová.

Zaujímavosť: Koza domáca má na rozdiel od oviec dobre vyvinutý orientačný zmysel, preto sa do ovčieho stáda zaraďuje koza,ktorá ho dokáže doviesť z pasienka domov.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14094-koza-domaca/