Leopard obláčkový

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Dievča verca123 (26)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 389 slov
Počet zobrazení: 734
Tlačení: 47
Uložení: 39

Leopard obláčkový

  • Zaradenie: Cicavce
  • Výskyt: Ázia
  • Biotop: Tropické dažďové lesy, Tropické sezónne lesy
  • Potrava: Mäsožravce

Leopard obláčkový je najmenším zástupcom veľkých mačkovitých šeliem. Meno dostal podľa prekrásnej kresby srsti. Vytvárajú ju nepravidelné tmavé škvrny s čiernym ohraničením v tvare obláčikov. Hoci nejde o typického leoparda, vďaka viacerým jedinečným znakom patrí k najpozoruhodnejším mačkám. Na rozdiel od ostatných veľkých mačiek nedokáže revať, má pomerne krátke končatiny, predĺžené telo a výrazne dlhý chvost. V pomere k veľkosti lebky má zo všetkých mačiek najdlhšie očné zuby, ktoré pripomínajú vyhynuté šabľozubé šelmy. Môžu merať cez 4 cm. Jeho domovom sú predovšetkým tropické dažďové pralesy. V Nepále a Bhutáne obýva aj suché podhorské lesy do nadmorskej výšky až 2500 m. Menej často sa vyskytuje tiež v sekundárnych lesoch a mangrovových porastoch. Areál výskytu tohto druhu zasahuje od podhoria Himaláji v Nepále a niektorých časti severovýchodnej Indie až po južnú Čínu, Indočínsky región (Kambodža, Laos, Vietnam, Mjanmarsko, Thajsko) a Malajský polostrov. Pôvodne žil aj na ostrove Taiwan, kde vyhynul zrejme už pred 30 rokmi. Populácie z ostrovov Sumatra a Borneo boli na základe morfologických a molekulárnych odlišnosti povýšené na samostatný druh, známy pod menom leopard Diardov (Neofelis diardi).

Kurssi thaimaan baht (THB) - Thaimaa 

Je to stromový predátor, aktívny najmä v noci. Medzi mačkami vyniká jednou z najdokonalejších lezeckých techník, čím sa dokonale prispôsobil životu medzi korunami stromov. O živote v prírode dlhé roky chýbali presnejšie údaje, a tak posledné štúdie naznačujú, že je nielen aktívny aj počas dňa, ale prevažne loví na zemi. Jeho korisťou sú rôzne cicavce, napr. dikobrazy, diviaky, menšie aj väčšie jeleňovité kopytníky a z primátov makaky a hulmany. Niekedy sa živí aj vtákmi a môže škodiť na domácich zvieratách. V období rozmnožovania sa samce správajú k samiciam pomerne agresívne. Platí to neskôr aj pri výchove mláďat, ktoré po dosiahnutí určitého veku samica vyháňa. Leopard obláčkový patrí vo voľnej prírode medzi vzácne druhy. Najväčšiu hrozbu pre tento druh predstavuje odlesňovanie pôvodných lokalít a ilegálny lov pre krásnu kožušinu a iné časti tela (najmä kosti a zuby) používané v tradičnej ázijskej medicíne. Vo svetových zoo žije menej ako 300 jedincov leoparda obláčkového. V európskych zoo je aktuálne zastúpený v 33 inštitúciách v počte asi 110 exemplárov. Do európskeho záchranného programu EEP sme vstúpili dovozom prvého samca 4.6.2015 z ústeckej zoo. Program koordinuje anglická zoo v Port Lympne.

Iné meno: leopard obláčikový

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 (10-najlepšie, priemer: 0)


Založiť nové konto Pridať nový referát

Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

0.016